Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saša Ćurguz za ubistvo najmanje 11 zarobljenika osuđen na 15 godina zatvora

BiH

sasa curguz

Sud BiH je osudio Sašu Ćurguza, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na 15 godina zatvora zbog učešća u ubistvu najmanje jedanaest zarobljenika iz Ripača (općina Bihać) koji su bačeni u jamu Bezdana, te zbog nečovječnog postupanja, prenosi Birn.

Prema nepravsonažnoj presudi, Ćurguz je neutvrđenog datuma u periodu od 24. juna pa do kraja jula 1992., zajedno sa još šest pripadnika VRS,došao u krug “IMT” traktorskog servisa u Ripaču, gdje je bilo zarobljeno najmanje 55 muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Nakon što ih je prozvao Ratko Mihajlović, koji je u međuvremenu preminuo, zarobljenici su se popeli na kamion i potom su odvezeni na lokalitet jame Bezdana na Hrgaru.

„Ž.S. je odmah ubio najmanje tri osobe koje su S-1 i još jedan vojnik po uputama Ćurguza bacili u jamu. Potom je optuženi naredio da sa kamiona siđu i ostali zarobljenici i dođu do jame, gdje je lično ubio najmanje šest civila, koje su potom bacili u otvor jame, a D.D. potom ubio preostala dva lica“, kazala je predsjedavajuća Vijeća, Mediha Pašić.

Ona je dodala da je ova ubistva optuženi počinio sa direktnim umišljajem. Vijeće nije moglo utvrditi identitete lica koje je ubio optuženi.

Ekshumacija na jami Bezdana je izvršena 1997., kada je pronađeno 83 tijela i identifikovano njih 65.

Sudsko vijeće je poklonulo vjeru svjedoku S-1, koji je detaljno opisao ovaj događaj, kao i svjedocima Milanu Matijeviću, Nenadu Rodiću i drugima, čije će iskaze detaljno elaborirati u pisanoj presudi.

„Iako je Odbrana tvrdila da je pištolj magnum, kojim je prema S-1 Ćurguz ubio zarobljenike, optuženi dobio od djeda tek 1993., iskazi svjedoka na te okolnosti su bili neuvjerljivi i nisu mogli dovesti Vijeće do drugačijeg zaključka“, rekla je Pašić.

Prema ovoj presudi, Ćurguz je osuđen i za nečovječno postupanje prema pet civila zatvorenih u traktorskom servisu u ljeto 1992. Kako je rečeno, Ćurguz je došao u objekt koje se nalazilo najmanje 42 civila sa rukama svezanim na leđima i zatim sa drugim vojnicima ih psovao i udarao.

„Saša Ćurguz je u Muhameda Anadolca uperio pušku, a potom ga udarao nogom po prsima i glavi, usljed čega mu je slomio zub. (…) Ismeta Mešića je udario kundakom u lice iz kojeg je šikljala krv“, navodi se u presudi.

Pašić je navela da Vijeće nije pronašlo elemente mučenja, kako je to tvrdilo Tužilaštvo za ovu tačku optužnice, te da je vjeru poklonilo oštećenima.

„Iako je Odbrana tvrdila da je u VRS Ćurguz priključen tek 10. jula 1992., a isto je potvrđeno i vojnim obrascem, svjedoci Odbrane nisu znali gdje se on nalazio precizno, te ih Vijeće smatra nerelevantnim za donošenje odluke“, kazala je Pašić i dodala da nema sumnje da je Ćurguz bio vojni policajac, te da je potom prešao u Izviđački vod 15. bihaćke brigade VRS.

Ona je navela da je Tužilaštvo bez razumne sumnje dokazalo postojanje širokog i sistematičnog napada na širem području Bihaća i u Ripaču, kao i da su radnje optuženog bile dio tog napada.

Zločine je, kako se navodi, počinio svjesno sa diskriminatorskom namjerom i bezobzirnošću, a kao otežavajuće okolnosti uzeto mu je što je zločine počinio prema nemoćnim civilima.

Kao olakšavajuće okolnosti, Vijeće je cijenilo to što je Ćurguz imao 20 godina u vrijeme počinjena zločina protiv čovječnosti, da je otac dvoje maloljetne djece i da ranije nije kažnjavan.

Ćurguzu je u kaznu uračunat ekstradicijski pritvor u trajanju od godinu dana, kao i pritvor od par mjeseci koji mu je odredio Sud BiH. Prvostepenom presudom, Ćurguzu je produžen pritvor i oslobođen je plaćanja troškova postupka dok su oštećni upućeni na parnicu.

Suđenje Ćurguzu je počelo u aprilu prošle godine, a izručen je iz Srbije dva mjeseca ranije.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.