Diskusija o imenovanju Krišto

Saša Magazinović: Dopada mi se jasan odnos prema NATO integracijama

paralament bih

– Ono što mi se dopalo,a što je rekla gospođa Krišto, a to je da ništa neće moći biti realizirano bez Parlamentarne skupštine BiH. Smatram da se niko od nas ne podrazumijeva i da se ničija podrška ne podrazumijeva. Naš odnos mora biti dvosmjeran i s puno uvažavanja -kazao je Magazinović

Nakon što je kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izniela svoj ekspoze za naredne četiri godine, poslanik PDP-a Branislav Borenović kritikovao je što se u njenom programu rada, prema njegovoj ocjeni nisu našla neka od najbitnijih pitanja za građane.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

– Ono što sam primijetio da fali u 23 stranice ekspozea, a ne spominju se niti jednom, jesu dva ekonomski najpotrebnija rješenja, a to su PDV i akcize. Javnost očekuje odgovor šta će biti s akcizama, jednako to zanima ljude i u Sarajevu i u Banja Luci i u Mostaru, i Bošnjake i Srbe i Hrvate. Očekivao sam da ćete to posebno izdvojiti, zato što imate nove partnere koje su u staroj vlasti insistirali na tim pitanjima – rekao je Borenović, najavivši da će PDP glasati protiv imenovanja Krišto.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu, kazao je da “mi danas ne usvajamo ekspoze”, te da će on stoga samo “ovlaš” se dotaći onoga o čemu je govorila Krišto. Magazinović je naglasio da ono o čemu je Krišto govorila u svom ekspozeu predstavlja “političke stavove i poglede predsjedavajuće”.

– Svako od nas bi napravio drugačiji ekspoze. Ja bih se sigurno bavio ukidanjem akciza. Meni se dopada što je jasno predstavljen odnos prema NATO integracijama, jer da je kolega Borenović to predlagao, ne bi bilo tako. Ono što mi se dopalo,a što je rekla gospođa Krišto, a to je da ništa neće moći biti realizirano bez Parlamentarne skupštine BiH. Smatram da se niko od nas ne podrazumijeva i da se ničija podrška ne podrazumijeva. Naš odnos mora biti dvosmjeran i s puno uvažavanja. Nadam se da ćemo pronaći način da svi građani uživaju osnovna ljudska prava i d budu jednaki, a ako smo svi pojedinačno zadovoljni, onda će i kolektivna prava biti zadovoljena, kazao je Magazinović.

On je najavio da će Klub SDP-a glasati za imenovanje Borjane Krišto na čelo Vijeća ministara BiH, te je naglasio da činjenicu što će za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH prvi put biti imenovana žena uz bogato parlamentarno iskustvo predstavlja zalog za uspjeh.