Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

banja luka

U stečaj ide preduzeće koje je godinama zagorčavalo život građanima

lozionicka

Mještani su godinama vodili pravnu bitku sa Lazendićem, a na kraju su i uspjeli

Preduzeće “Rudnici boksita”, koje je godinama zagorčavalo život mještanima Ložioničke ulice u Banjaluci ide u stečaj, saznaje portal CAPITAL.

Ekološka inspekcija je 2015. zabranila rad ovom društvu jer nije imalo potrebne dozvole, a kako ih vlasnik i direktor preduzeća Boris Lazendić nije uspio pribaviti, odlučio je podnijeti zahtjev za stečaj.

U svom zahtjevu koji je uputio Okružnom privrednom sudu on navodi da se preduzeće bavilo pružanjem usluga u rudarstvu, a prevashodno utovarom i skladištenjem rude boksita.

Sjedište je bilo u iznajmljenom zemljištu Željeznica Republike Srpske, na teretnom dijelu željezničke stanice.

Nakon što mu je inspekcija zabranila rad, “Željeznicama” je zabranjeno skladištenje, pretovar i odvoz rude što je, kako je naveo, firmu dovelo u težak položaj.

Drugi posao nije mogao da nađe na tržištu, a radnici su počeli da ga napuštaju.

Počev od 2015. godine ekološla inspekcija zabranjuje rad društvu kao i Željeznicama da vrše skladištenje, pretovar i odvoz rude što je dovelo društvo u težak položaj jer drugi posao nije mogao da nađe na tržištu.

Radnici su počeli da daju otkaz i napuštaju preduzeće tako da vrlo brzo nije bilo zaposlenih.

Prošle godine olujni vjetar je porušio objekat za skladištenje pa je prestao da plaća zakup zemljišta, jer je preduzeće postalo potpuno nesolventno.

“Zbog stanja u kojem se nalazi, bez radnika i imovine, predlaže da sud pokrene stečajni postupak”, navode u Okružnom privrednom sudu u odluci o pokretanju predstečajnog postupka.

Podsjećamo, mještani su godinama vodili pravnu bitku sa Lazendićem, a na kraju su i uspjeli.

Mjesto na kojem je skladištio i pretovarao rudu nije ispunjavalo ni osnovne uslove zaštite životne sredine. Prašina od rude se rasipala i zagađivala vodu, zemljište i vazduh, a mještani su tvrdili kako im je zbog boksita narušeno zdravlje.

Centar za životnu sredinu je u ime građana 2015. godine podnio krivičnu prijavu, koja je kasnije odbačena.

U njoj je stajalo da mjesto istovara rude nije betonirano, adekvatno ograđeno niti na bilo koji drugi način ispunjava minimum uslova za obavljanje ove djelatnosti, pa se naslage crvene prašine nakon padavina pretvaraju u crveno blato koje se lijepi na gume vozila, te raznosi i van Ložioničke ulice.