Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sasina kod Sanskog Mosta: 20 godina od zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata

BiH

sasina ratni zlocin (1)

U selu Sasina, nadomak Sanskog Mosta danas je obilježena dvadeseta godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta, a kao trajno sjećanje na ovaj događaj otkriveno je novoizgrađeno spomen obilježje.

Članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i brojne delegacije iz društveno političkog života općine, danas su evocirali uspomene na jedan od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

sasina ratni zlocin (2)

Program obilježavanja započeo je u jutarnjim satima „Maršom mira“ iz centra grada, s Trga ljiljana, do spomen obilježja u Sasini. Sudjelovao je veliki broj učesnika, a na ovaj način se željela uputiti poruka da se ovakvi zločini više nikad i nikome ne smiju ponoviti.

U ime porodica žrtava spomen obilježje su otkrili Izudin Kumalić i Sead Talić. Simbolično, djeca su na komadićima platna nosila ispisana imena žrtava, te su u grupama po troje izlazili iz parkiranog autobusa, baš onako kako su žrtve dovođene na stratište. Na spomen obilježje koje sjeća na ovaj zločin brojne delegacije su položile cvijeće te je učenjem fatihe odata počast nevinim žrtvama zločina.

Delegacije i građani su zatim posjetili šehidsko mezarje Poljak-Šehovci gdje su ukopana tijela žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice u selu Sasina. Na spomen turbe na ovom mezarju položeno je cvijeće, a prisutni su se učenjem fatihe sjetili svih ubijenih žrtava.

U noći između 21. i 22. septembra 1995. godine u neposrednoj blizini katoličke crkve u Sasini, strijeljano je 65 civila, među kojima i jedna žena. Žrtve su na mjesto pogibije dovezene iz nekoliko logora gdje su bili zatočeni. Žrtve su likvidirane ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se odigrao zločin. Zločin u Sasini izveli su pripadnici zloglasne jedinice „Arkanovi tigrovi“

Prisutnima se na današnjem obilježavanju obratio glavni sanski imam Husein ef Kovačević koji je kazao kako su „ovi ljudi pogubljeni samo zato što su se drugačije zvali i nisu pripadali narodu iz kojeg su bili njihovi dželati. Ubijeni su zbog mržnje koja je preplavila duše i srca onih koji su radili ove monstruozne zločine.“, istakao je Kovačević.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i nekadašnji šef Federalnog tima za traženje nestalih osoba, Jasmin Odobašić. On je evocirao uspomene na iskopavanje ove masovne grobnice rekavši kako su na području općine Sanski Most ekshumirane 22 masovne grobnice i u njima preko šest stotina žrtava.

„To nam govori da je i u Sanskom Mostu počinjen genocid. Uostalom, to je potvrđeno i međuoptužnicom na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom. U njoj se navodi kako postoji deset općina za koje postoji dovoljno dokaza da je u njima izvršen genocid. Jedna od tih općina je i Sanski Most.“, naveo je Odobašić.

Na lokalitetu gdje je ekshumirana masovna grobnica u Sasini, sada se nalazi novoizgrađeno spomen obilježje na kojem se nalaze imena 65 žrtava.

Prisutnima se obratio i načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakavši potrebu da Bošnjaci iz istorijskog iskustva ovog i sličnih događaja izvuku pouku za budućnost.

„Sasina je naša Srebrenica. Ovo mjesto moramo posjećivati svake godine kako ne bismo zaboravili šta se desilo. Ovaj događaj moramo tretirati kao djelo genocida, jer Sasina nije bila vojni cilj, to je bila osveta napredovanju Armije RBiH i skorom oslobađanju Sanskog Mosta koje se dogodilo brzo poslije zločina.“, rekao je Avdagić.

Strijeljanje u Sasini su igrom slučaja preživjeli Safet Kurbegović i Zlatan Alagić, te kasnije svjedočili o tim događajima. Kurbegović je ranjen metkom u predjelu stomaka, a nakon srijeljanja je uspio doći do bolnice u Sanskom Mostu gdje mu je pružena pomoć.

„Bilo je strašno, došao sam svijesti i konstatovao da sam okružen leševima. Imao sam snažne bolove u stomaku, ali sam nekako uspio prevaliti nekih pet šest kilometara do bolnice. Nisam rekao gdje sam ranjen, jer sam se plašio da bi me mogli ubiti kao svjedoka zločina.“, prisjetio se Kurbegović.

Dodao je kako je o tome šta je preživio svjedočio u nekoliko suđenja pred Haškim tribunalom.

sasina ratni zlocin (3)

Masovna grobnica u selu Sasina ekshumirana je neposredno nakon što je Sanski Most oslobođen, a tijela nedužnih žrtava ukopana su na šehidskom mezarju Poljak-Šehovci.

U noći između 21. i 22. septembra 1995. godine u neposrednoj blizini katoličke crkve u Sasini, strijeljano je 65 civila, među kojima i jedna žena. Žrtve su na mjesto pogibije dovezene iz nekoliko logora gdje su bili zatočeni. Žrtve su likvidirane ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se odigrao zločin. Zločin u Sasini izveli su pripadnici zloglasne jedinice „Arkanovi tigrovi“, kojima je komandovao Željko Ražnjatović Arkan. Ova jedinica je početkom septembra 1995. godine stigla u Sanski Most, kako bi ojačala odbranu srpskih snaga protiv nadirućih snaga Petog korpusa Armije RBiH. U vrlo kratkom vremenu, njeni pripadnici počinili su veliki broj zločina nad nesrpskim stanovništvom.