Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska izgradila šatorsko naselje za izbjeglice (FOTO)

aa_picture_20150921_6345312_web

Prihvatni centar Opatovac od sinoć je nova destinacija u koju MUP Hrvatske dovozi migrante koji su u njihovu zemlju iz Srbije ušli na Graničnom prelazu Tovarnik, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Na ovaj način smanjen je pritisak na malo pogranično mjesto Tovarnik u koje je za proteklih šest dana stiglo preko 25.000 migranata iz Afrike i sa Bliskog istoka. Opatovac je od Tovarnika udaljen nekih dvadesetak kilometara, a izbjeglice u prihvatni centar dolaze autobusima lokalnih atuoprevoznika koji su posebno angažovani s obzirom na specifičnu situaciju.

aa_picture_20150921_6345318_web

Inače, prihvatni centar jučer je počela graditi Hrvatska vojska koja ga je uspjela podići u rekordnom vremenu. U kampu se nalazi preko 200 vojnih šatora, čiji je pojedinačni kapacitet 26 osoba.

VEZANI TEKST Zbog čega je izbjeglicama cilj baš Njemačka?

U ovom kampu u istom trenutku može boraviti preko 4.000 ljudi. Plan je da migranti u prihvatnom centru Opatovac ne borave duže od 48 sati, jedino u posebnim situacijama kada je u pitanju povezivanje porodica ili loše zdravstveno stanje. Centar će dobro doći izbjeglicama i zbog činjenice što su dani u ovom dijelu Hrvatske sve hladniji, a sada vrijeme dok čekaju na ulazak u Mađarsku ne moraju provoditi pod otvorenim nebom. Definitivno imaju humanije uslove.

Procedura prilikom dolaska izbjeglica autobusima je već uhodana. Ne stvaraju se nikakve gužve, niti napete situacije i sve djeluje prilično dobro organizovano. Odmah po ulasku u kamp iz autobusa izbjeglice čekaju ispred šatora u kojem obave osnovni zdravstveni pregled i registruju se. Crveni križ Hrvatske i ostale humaniarne oganizacije, te lokalno stanovništvo obezbijedili su im dovoljne kolićine hrane i osnovnih higijenskih sredstava.

izbjeglice tovarnik

Od jučer situacija na Graničnom prelazu Tovarnik znatno je bolja, jer sada izbjeglice organizovano stižu u Opatovac, odakle nastavljaju svoj put ka Zapadnoj Evropi. Kako smo saznali autobusi ih iz prihvatnog centra voze na nekoliko graničnih prelaza sa Mađarskom, ili u pogranična mjesta. Na toj listi su između ostali Baranjsko Petrovo Selo, Virovitica, Opovo… Određeni dio direktno iz Tovarnika ide za Opovo.

Danas MUP Hrvatske još uvijek nije objavio zvanične podatke o tome koliko je izbjeglica do sada ušlo. Pretpostavlja se da se radi o broju od oko 30.000 ljudi. Jučer ih je oko 5.000 prevezeno do Mađarske.