Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Sastaju se ministri vanjskih poslova EU: Za Milorada Dodika spremljene sankcije?

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za medije
18.10.2021., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik odrzao je konferenciju za medije.

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi kazao je uoči tog sastanka da će jedna od važnih tema biti pitanje zapadnog Balkana i zemalja u kojima je potrebno osigurati usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom EU

Ministri vanjskih poslova Evropske unije sastali su se danas u Briselu kako bi razgovarali, između ostaloga, o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini koja je eskalirala blokadom rada državnih institucija od predstavnika vlasti iz Republike Srpske.

Europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster boravili su prošle sedmice u BiH, izrazivši nadu da će zemlje članice EU odlučiti uvesti određene finansijske sankcije za člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi kazao je uoči tog sastanka da će jedna od važnih tema biti pitanje zapadnog Balkana i zemalja u kojima je potrebno osigurati usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

– To je važna rasprava, ali i činjenica da moramo nastaviti proces proširenja te se nadamo da ćemo nakon izbora u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji vidjeti progres u tom smislu – dodao je.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman uoči početka sastanka kazao je da su na dnevnom redu brojne teme, a jedna od njih je situacija na zapadnom Balkanu što je važno pitanje za Evropsku uniju.

Upozorio je da se situacija na zapadnom Balkanu pogoršava, podjele se pogoršavaju i predstavljaju prijetnju demokratiji i integritetu zbog čega je pozvao na snažan pristup u tom dijelu Evrope.

Kazao je da su posljednja dešavanja u BiH zabrinjavajuća jer rastući unitarizam i separatizam narušava stabilnost zemlje, a za njega je ključ rješenja poštovanje jednakosti tri konstitutivna naroda i u tom smislu posebno izborna reforma.

Dodao je da je od izuzetne važnosti sačuvati teritorijalni integritet i demokratija država na zapadnom Balkanu mora se sačuvati te da svako miješanje izvana ili iznutra nije prihvatljivo naglašavajući da djelovanja i izjave koje se sada čuju i vide podsjećaju na devedesete i to mora prestati.

Podvukao je da Hrvatska u tom smislu ima neke prijedloge te je izrazio nadu da će Evropska unija uih podržati kako bi se osigurao snažniji pristup regionu zapadnog Balkana.