Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Sastali se Komšić i Escobar, američki izaslanik kazao da je kriza u BiH vještačka

Sarajevo: Željko Komšić ugostio zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Gabrijela Escobara
08.11.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Zeljko Komsic primio je u posjetu zamjenika pomocnika drzavnog tajnika SAD-a Gabrijela Escobara. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Komšić je u obraćanju medijima poslije sastanka kazao kako je Escobar bio jasan i bez uvijanja i diplomatskih fraza potvrdio stav Sjedinjenih Američkih Država

Rata u Bosni i Hercegovini neće biti, a Dejton jeste i ostaje osnova politike Sjedinjenih Američkih Država – kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prenoseći poruke zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena Gabrijela Escobara koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti BiH.

Komšić je novinarima nakon susreta s Escobarom naveo da je on kazao i to Srbija nije zainteresirana ni za kakvu vrstu konflikta i sukoba u BiH i oko BiH, a perspektiva cijele regije je u integracijama svih šest zemalja zapadnog Balkana i sve inicijative u tom smjeru su prihvatljive uključujući i inicijativu Otvoreni Balkan.

Naglašava i da je ocjena Escobara da je sve ono što se događa u BiH vještačka kriza, da za nju ne postoji realan osnov, da će SAD pratiti situaciju, kao i da ništa što se tiče promjena bilo kakvih granica, odnosa definiranih Dejtonskim mirovnim sporazumom, neće biti prihvatljive SAD-u.

Predsjedavajući Komšić je dodao da SAD smatraju da je proširenje Evropske unije na zapadnih Balkan imperativ ne samo za BiH i ovaj region nego i za cijelu Evropsku uniju.

Iako postoje različiti stavovi i pristupi zemalja unutar Evropske unije, SAD stoje iza toga da zapadni Balkan mora jače ići prema integracijskim procesima EU, naglašava Komšić.

Dodao je da u BiH postoji veliki kapacitet za ekonomski rast što može osigurati značajno bolji život te su sugovornici razmijenili mišljenja o potrebi jačeg uključenja institucija u rješavanju pitanja korupcije.

– Tužilaštva trebaju raditi svoj posao, ali beskompromisno ne gledajući koga će se doticati kada je riječ o korupciji i kriminalu – podvukao je Komšić.

Kaže da na sastanku nije bilo govora o izmjena Izbornog zakona na kojem trenutno insistira međunarodna zajednica te da Escobar nije spominjao bilo kakve sankcije SAD-a i nije vršio nikakav politički pritisak na probosanske stranke.

– Nema razloga da ne vjerujem Escobaru da rata neće biti. Također je kazao da se ništa neće promijeniti u vezi Dejtona – istakao je.

Što se tiče proširenja, Komšić je kazao da se ne smije odustati od ulaska u Evropsku uniju te da kako god se Evropa postavila, BiH od toga ne smije odustati jer bi se time kaznile sve generacije koje dolaze – zaključio je Komšić.

Escobar se danas na odvojenim sastancima susreo s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Tokom posjete Escobar će posjetiti Sarajevo i Banju Luku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu.