BiH

Mostar

Sastanak delegacija HDZ-a i HDZ-a 1990: Spriječiti zloupotrebe u izbornom procesu

29/12/2018

Na sastanku stranačkih delegacija, koje su predvodili Čović i Cvitanović, razgovarano je međusobnoj saradnji, ali i o potrebi izmjena Izbornog zakona i Ustava kako bi se BiH

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović saglasili su se danas u Mostaru da je u BiH potrebno spriječiti bilo kakve zloupotrebe u izbornom procesu, te da izmjene Izbornog zakona može donositi isključivo Parlamentarna skupština BiH.

Na sastanku stranačkih delegacija, koje su predvodili Čović i Cvitanović, razgovarano je međusobnoj saradnji, ali i o potrebi izmjena Izbornog zakona i Ustava kako bi se BiH, kako je navedeno, konačno stabilizovala i dobila legitimno predstavljanje, tako da Hrvati, kao i drugi, “mogu birati svog člana Predsjedništva BiH, i da mogu birati svojih 17, a ne 12 ili 13 legitimnih predstavnika u federalnom Domu naroda”.

Stranačke delegacije ponovo su pozvale legitimno izabrane predstavnike ostala dva konstitutivna naroda, kao i predstavnike međunarodne zajednice da zajednički bude postignut dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH na načelima “legitimnog predstavljanja na svim administrativno političkim nivoima, u skladu odluci Ustavnog suda BiH”, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o odluci Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ da ovaj savez u svim budućim aktivnostima nastupa kao jedno tijelo, odnosno jedinstven politički blok hrvatskog naroda u BiH.

Razgovarano je i o pripremama za zasjedanja Sabora HNS-a koji će biti održan 26. januara 2019. godine, a na kojem bi trebalo da bude donesen strateški dokumenti budućeg političkog djelovanja Hrvatskog narodnog sabora, odnosno Hrvata u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.