Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Sastanak HDZ-a, SDA i SNSD-a, iskazana spremnost da se ubrza put BiH ka EU

FNA_136425

Ovog puta predstavnici vladajućih stranaka bili su fokusirani na izvršenje prioriteta Evropske komisije, a konstatovano je i kako je riječ o devet velikih prioriteta, uz navode da je šest već ranije ispunjeno

Radne grupe delegacija HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, danas su u Domu HDZ-a u Mostaru razgovarale o 14 ključnih uvjeta Evropske komisije, koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za kandidatski status, javlja Anadolu Agency (AA).

Učesnici su na kasnijoj konferenciji za medije izrazili zadovoljstvo zbog, kako su naveli, proaktivnog učešća svih, ali i zbog spremnosti da se radi, te zbog upućenosti u problematiku.

Ovog puta predstavnici vladajućih stranaka bili su fokusirani na izvršenje prioriteta Evropske komisije, a konstatovano je i kako je riječ o devet velikih prioriteta, uz navode da je šest već ranije ispunjeno.

“Bili smo fokusirani na Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te na Zakon o VSTV-u BiH. Odredili smo statuse, te dogovorili šta nam je dalje raditi. Zakon o javnim nabavkama jednoglasno je prošao na Vijeću ministara BiH, a u predstojećoj parlamentarnoj proceduri moguće su i nadogradnje. Ministarstvo pravde BiH uradilo je nacrt zakona o VSTV-u, nakon što su prikupili veliki broj mišljenja, među njima i mišljenje Venecijanske komisije. Dva preostala zakona trebala bi se naći pred Vijećem ministara BiH, a kada riješimo i to moći ćemo konstatovati da smo većinu posla uradili i da naše opredjeljenje ka Evropskoj uniji ima kredibilitet. Atmosfera je bila dobra, rasprava je bila otvorena, tako da ubrzo možemo očekivati konkretne rezultate”, izjavio je šef delegacije HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda.

Podcrtao je i da je formirana radna grupa koja se bavi izmjenama Izbornog zakona BiH, te da su danas svi bili fokusirani isključivo na tri prethodno spomenuta zakona.

Denisa Zvizdića, šefa delegacije SDA, obradovali su konsenzus i spremnost da se realiziraju mjere koje će unaprijediti put Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama. Napomenuo je i da osim 14 prioriteta, postoje i brojni podprioriteti, te da bi ukupna realizacija navedenog značila otvaranje prvog klastera pregovora.

“To je devet ili deset prioriteta uključujući i Izborni zakon BiH. Jako je važno što je jedan od zakona već u parlamentarnoj proceduri, te što će se i ostala dva uskoro naći na Vijeću ministara BiH, a što bi trebalo omogućiti i veću prohodnost zakona. Očekujem da u najkraćem roku završimo procedure i da sa kredibilnim zahtjevom zatražimo kandidatski status. Smatram da to zaslužujemo i to je naša današnja poruka. Očekujemo da nas podrže, kako bismo trajno dospjeli na tračnice koje vode ka evropskim integracijama”, naveo je Zvizdić.

Za Snježanu Novaković-Bursać (SNSD) važno je što je usaglašena metodologija za koju je uvjerena da će pregovarače približiti izvršenju određenih zadataka. Kazala je i kako je SNSD otvoren, te kako postoji namjera da se primjeni konstruktivan pristup, posebno kada je riječ o rješenjima koja će poboljšati ukupni ambijent u zemlji.

“Otvoreni smo, radeći predano na svim prioritetima i podprioritetima. Važno je da sve bude funkcionalno i provodivo. Bilo je i previše pokušaja koji nas nisu odveli ka funkcionalnosti, a sve ovo vidim kao šansu za unapređenje odnosa i poboljšanje ambijenta. Na tome ćemo i dalje raditi”, poručila je Novaković-Bursać.