Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

migrantska kriza

Sastanak Lukača i Radončića u Banja Luci: Treba nam još 1.200 graničnih policajaca

20200306_2_41221190_52828188_Web (1)

Navedeno je da je potreban drugi stav prema BiH od Evropske unije u smislu i finansiranja i pomoći da bi se ovdje zadržali migranti, koji se pojavljuju, da ne bi dalje išli u EU

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Repiblike Srpske i Fahrudin Radončić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine usaglasili su se danas na sastanku u Banjaluci da je potrebno ojačati kapacitete Granične policije BiH, da bi mogla da ispunjava svoje obaveze u smislu zaštite granice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vjerovatno će biti potreban određen vremenski period da bi popunili svoje redove sa nedostajućim policiajcima i resursima. Znamo da granicu prema Srbiji i Crnoj Gori u dužini od 650 kilometara je vrlo teško zaštititi s ovim brojem ljudi. MUP RS je spreman da odvoji određen broj policajaca da ih uputi zajedno sa Graničnom policijom u zaštitu granize ali zato moramo da pronađemo resurse i iz nekih vanjskh izvora jer nemamo planirane stavke u budžetu za takve aktivnosti”, kazao je Lukač.

Prema njegovim riječima potreban je drugi stav prema BiH od Evropske unije u smislu i finansiranja i pomoći da bi se ovdje zadržali migranti, koji se pojavljuju, da ne bi dalje išli u EU.

“Posljednjih dana sve izjave čelnika iz EU znače da je zvršena politika otvorenih vrata za dolazak ilegalnih migranata”, kazao je Lukač.

Radončić je rekao da su svi bilu u zastoju zbog nedostataka u saradnji između dva ministarstva.

“Veoma je značajno da smo se saglasili da treba jačati kapacitete Granične policije. Znamo da to nije jednostavno, moramo naći budžete, mi smo kao ministarstvo sigurnosti pokrenuli akciju prema Evropskoj komisiji, domaćim vlastima da dobijemo novac za bar 400 graničnih policajaca, sa nadom da ćemo dobiti i više. Sada nam ne dostaje 1.200, znate i sami onog časa kada se dobije novac treba raspisati konkurs, oglas i izvršiti školovanje budućih policajaca koje traje sedam, osam mjeseci”, kazao je Radončić.

On je dodao da su potpuno usaglasili stavove vezano za EUROPOL.