BiH

situacija pod kontrolom

U RS nema novih slučajeva zaraze od koronavirusa, 210 osoba pod nadzorom

06/03/2020

Resorno ministarstvo je u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, od koje će dobiti neophodnu opremu za zbrinjavanje oboljelih

U Republici Srpskoj (RS) 210 osoba nalazi se pod zdravstvenim nadzorom, za sada su samo dvije osobe oboljele od koronavirusa i nema novih zaraženih – potvrdio je danas entiteski ministar zdravlja Alen Šeranić,

– Najviše osoba pod nadzorom je u Banjoj Luci i to 118, a zdravstveni inspektori izdali su 52 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor pacijenata, od čega su 15 za kućnu izolaciju – rekao je Šeranić na konferenicji za novinare.

Pozvao je građane da nastave pratiti uputstva i preporuke zdravstvenih radnika, naročito kada je riječ o kućnoj izolacij te ukazao da ne smije doći do ni do stigmatizacije.

– Molimo roditelje djece koja su u kućnoj izolaciji da slijede pravila, ali i one čija djeca nisu u izolaciji, da prate preporuke – rekao je on.

Resorno ministarstvo je u kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, od koje će dobiti neophodnu opremu za zbrinjavanje oboljelih.

– I Ambasada Kine u BiH ponudila je dodatna sredstva kako bismo nastavili kvalitetno raditi na rješavanju ovog problema – rekao je resorni ministar.

I Mirza Palo iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini je rekao da su u svakodnvenom kontatku s nadležnim predstavnicima RS, u kojoj su zabilježena dva slučaja oboljelih od virusa korona, te pohvalio do sada preduzete mjere.

Predstavnica Instituta za javno zdravstvo RS Jela Aćimović napomenula je da osobe koje dolaze iz zemalja zahvaćenih epidemijom koronavirusa treba da se jave nadležnom epidemiologu prilikom dolaska u RS.

– Ukoliko epidemiolog preporuči mjeru izolacije, molim stanovništvo da poštuje te mjere kako bi smanjili mogućnost širenja bolesti. Naš osnovni cilj jeste da što prije prepoznamo zaražene osobe, izolujemo i spriječimo širenje bolesti – kazala je Aćimović.

Komentari

Autor: Dušica Stanojević / Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.