Sastanak ministara pravde BiH i Hrvatske: Dobra saradnja na polju pravosuđa

pravosudje – bih – hrvatska

Bosna i Hercegovina i Hrvatska u domenu pravosuđa imaju dobru saradnju, koju je potrebno dodatno unaprijediti, poručeno je danas nakon sastanka ministra pravde BiH Josipa Grubeše sa ministrom pravosuđa Republike Hrvatske Antom Šprljom, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji sastanak pokazatelj je opredijeljenosti da se unaprijedi saradnja dviju država, rekao je Grubeša, dodajući kako je Hrvatska veliki prijatelj BiH na njenom evropskom putu.

“Jedna od tema o kojoj smo razgovarali je bila provođenje međusobno potpisanih sporazuma gdje smo ranije zaključili, gdje postoji potreba, da se poboljšaju aspekti pravne pomoći. Dogovorio sam da u narednom periodu kroz sastanke ekspertnih timova unapređujemo našu saradnju”, naglasio je Grubeša.

Dvojica ministara su, prema njegovim riječima, razgovarali i o procesuiranju hrvatskih državljana koji se kroz bh. optužnice terete za ratne zločine počinjene na području BiH.

Šprljo je istakao kako Hrvatska pomno prati dešavanja u BiH u domenu pravosuđa te da se dosadašnja saradnja dviju zemalja pokazala plodonosnom.

“Hrvatska će biti snažan podupiratelj BiH na njenom evropskom putu, da se BiH razvije u jednu stabilnu demokratsku državu”, naglasio je Šprljo.

Kada je riječ o otvorenim pitanjima dviju zemalja u pogledu pravosuđa, hrvatski ministar rekao je da se ona tiču “pojava neujednačenosti pravnih kvalifikacija u primjeni zakona”.

“U BiH je primijećena pojavnost da se koriste retroaktivni propisi u nekim slučajevima, dok se u drugima to ne primjenjuje. Dakle, mi kao država iskazujemo zabrinutost u tom neujednačenom postupanju. Tako da, to je jedna od glavnih zabrinutosti naše vlade. Ne bih navodio konkretne slučajeve, znamo da ih ima nekoliko, ima ih manje od deset. Riječ je o državljanima koji imaju dvojno državljanstvo (i bh. i hrvatsko) i jedan ili dva slučaja gdje su državljani samo hrvatski. Primijetili smo da se koriste pravne kvalifikacije koje prema hrvatskom pravnom poretku nisu odgovarajućeg karaktera. BiH će dobiti službeni odgovor po tom pitanju. Ipak, naglašavam da postoji dobra saradnja, to su pojedinačni slučajevi”, istakao je hrvatski ministar.

On je dodao kako BiH i Hrvatska nisu samo susjedi već zemlje koje su povezane geografski i politički stoga je normalno da se radi na razvoju dobrih odnosa.

Na pitanje da li je, u cilju pomenutog unapređenja odnosa dviju zemalja, u najavi zajednička sjednica hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH, Šprljo je rekao da takvi planovi postoje.

“Mogu reći da se razmišlja o tome i mogu reći da ćemo to u skorije vrijeme i postići”, rekao je Šprljo.