Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Nikšića i Fergusona: Potrebne izmjene Izbornog zakona BiH

BiH

_d3_2973

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u posjetu je primio britanskog ambasadora u našoj zemlji Edwarda Fergusona, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH.

Nikšić je ambasadora Fergusona upoznao sa izbornim rezultatima SDP BiH na proteklim lokalnim izborima, kao i o toku dosadašnjih pregovora o saradnji i, eventualnom, zajedničkom nastupu stranaka ljevice na opštim izborima 2018. godine.

Nikšić i Ferguson su bili složni u ocjeni potrebe izmjena Izbornog zakona BiH, kako bi se smanjile sve učestalije nepravilnosti tokom izbornog procesa i poštovala izborna volja građana.

„Jedan od prioriteta SDP-a u narednom periodu jeste ujedinjenje i zajednički nastup ljevice. U toku su razgovori sa građanskim i strankama lijeve orijentacije o saradnji u općinskim vijećima, kao i o saradnji u kantonalnim skupštinama i federalnom Parlamentu. To bi bila odlična uvertira za zajednički nastup na opštim izborima 2018. godine, na temeljima politika u kojima bi se radilo na boljoj zaštiti radničkih prava, pokretanju zaustavljenih investicija u infrastrukturne projekte i konačnoj primjeni seta antikoruptivnih Zakona“, naveo je Nikšić.

Ambasador Ferguson je na sastanku izrazio zabrinutost zbog zastoja u implementaciji reformske agende u Bosni i Hercegovini, te ponovio stav da bh. vlasti moraju prebaciti svoj fokus djelovanja sa dnevnopolitičkih na socioekonomske teme.