Sarajevo

Sastanak Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH: Radončić najavio “novi pristup”

sastanak Operativnog štaba za migracije

Zbog vremenskih uslova smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH, a trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 5.500 osoba

Članovi Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH na današnjem sastanku u Sarajevu razmotrili su trenutnu situaciju u ovoj oblasti te razgovarali o planu za upravljanje migrantskom krizom u BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih nadležnih ministarstava i institucija sa državnog nivoa, entitetskih štabova za migracije i Brčko Distrikta, policijski komesari Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo te međunarodnih organizacija.

Također, sastanku je prisustvovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je najavio novi pristup u upravljanju ilegalnim migracijama u BiH. Posebno je naglasio da briga o migrantima ne može biti problem samo Ministarstva sigurnosti BiH, već svih institucija i nivoa vlasti u BiH.

Istakao je da će fokus biti na efikasnijoj kontroli granice i sprječavanju ulazaka ilegalnih migranata u BiH, jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH, ali je najavio i razgovore sa ministrima unutrašnjih poslova susjednih država o zajedničkom rješavanju ovog problema.

Članovi Operativnog štaba dogovorili su i održavanje posebne tematske sjednice na kojoj će se pripremiti nova Strategija i inovirani plan za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, u kojoj će naša država preuzeti suverenitet nad upravljanjem i humanitarne i sigurnosne dimenzije ovog problema.

Konstatovano je da je zbog vremenskih uslova smanjen broj ulazaka ilegalnih migranata u BiH, a trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 5.500 osoba.