Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Radončića i Izetbegovića: SBB preuzima četiri ministarstva u Vladi FBiH

BiH

fahro radoncic (1)
Foto: I. Kralj

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nakon sastanaka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kazao je da je dogovoren koalicioni savez SDA i SBB-a na svim nivoima u državi.

– Današnji sastanak nije bio temeljen na onoj poznatoj fazi pregovaranja već smo bili u kvalitetnoj fazi dogovaranja kako deblokirati Federaciju i da se počnemo baviti ekonomskim i drugim reformama, NATO i evropskim integracijama i ja očekujem da nakon današnjeg sastanka polovinom sljedeće sedmice sjednu delegacije i naprave koalicioni sporazum – kazao je Radončić.

fahro radoncic (3)

Na pitanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, Radončić je kazao da je u ovom trenutku najvažnije da se konsolidira stanje u Federaciji.

– Vidjeli ste mi smo vrlo brzo donijeli desetak zakona, za 15 dana donijet ćemo još 10 ili 15 vrlo važnih zakona odnosno nacrta usvojiti u Federaciji i idemo na stabiliziranje kantona, a nakon toga ići će se i na državni nivo – kazao je Radončić.

IMG_20151014_154425

Govoreći o preuzimanju četiri ministarstva u Vladi FBiH kojima su upravljali kadrovi DF-a, Radončić je kazao da danas nije razgovarano o tim detaljima.

– U politici postoje stvari koje se u principu podrazumijevaju. Mi imamo veći koalicioni kapacitet od DF-a, druga smo najjača stranka u Federaciji, a DF je treća. Prema tome to je očekivani epilog oko kojeg se nećemo svađati – kazao je Radončić navodeći da će koalicija biti potpisana sljedeće sedmice.