Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uslov iz brisela

Sastanak sa Satlerom: Bez Revidirane strategije neće biti finansijske podrške EU

Sarajevo: Europska unija donirala medicinsku opremu Bosni i Hercegovini

Sattler je jasno iznio stav da je za Evropsku uniju ovo pitanje od velike važnosti, i ako se ne nađe način da se Revidirana strategija usvoji, Bosna i Hercegovina će se dovesti u vrlo neugodan položaj

Sastanak s ciljem iznalaženja rješenja u vezi usvajanja Revidirane strategije za ratne zločine održan je danas putem video-konferencije.

Sastanku su prisustvovali specijalni predstavnik Evropske unije za BiH ambasador Johann Sattler, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Ministar Grubeša se zahvalio organizatoru na promptnoj reakciji i organizaciji sastanka, te naglasio da je već duži vremenski period isticao značaj Strategije koja čeka dvije godine na usvajanje, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

– Drago mi je da ćemo čuti kako i što možem učiniti da se ovaj značajan dokument za vladavinu prava napokon usvoji – rekao je ministar Grubeša.

U saopćenju se navodi da je ambasador Sattler upoznao prisutne da žrtve mogu biti zabrinute, ali da se ta zabrinutost suštinski ne odnosi na Strategiju. Upoznao je prisutne da bez usvojene Revidirane Strategije neće biti finansijske potpore od strane EU putem IPA sredstava.

Jasno je iznio stav da je za Evropsku uniju ovo pitanje od velike važnosti, i ako se ne nađe način da se Revidirana strategija usvoji, Bosna i Hercegovina će se dovesti u vrlo neugodan položaj – navodi se u saopćenju.

Ministrica Turković je upoznala nazočne s razlozima za glasanje protiv Revidirane strategije na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH i iznijela stavove kojima se približila iznalasku rješenja izlaska iz ove situacije.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je prezentirala presjek rada Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina od 2005. godine do danas, i dala stručni osvrt na Revidiranu strategiju.

Sugovornici sastanka obvezali su se nastaviti konzultacije kako bi pronašli rješenje da Strategija kao jedan od 14 prioriteta EU bude u što kraćem periodu usvojena – saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.