Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Sastanak SDP-a i opozicije iz RS-a bez dogovora; Nikšić: Neće podržati našeg kandidata

nermin-niksic

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je nakon sastanka da će do glasanja u Narodnoj skupštini RS u srijedu biti poznat stav SDP-a koji će njihovi poslanici u Pokretu za državu morati slijediti

Sastanak predstavnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i lidera opozicije iz entiteta RS u Sarajevu o izboru delegata u Klub Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH završen je bez konkretnog dogovora.

Sastanak je inicirao SDP kako bi pokušali postići dogovor po kojem Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ne bi pripala četiri od pet delegatskih mjesta u Klubu Srba.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je nakon sastanka da će do glasanja u Narodnoj skupštini RS u srijedu biti poznat stav SDP-a koji će njihovi poslanici u Pokretu za državu morati slijediti.

– Opozicija iz RS-a je ostala pri svom stavu da ni po koju cijenu neće podržati našeg kandidata i ta varijanta je otklonjena – rekao je Nikšić.

Dodao je da nije siguran da li postoji varijanta da ukoliko imaju dva delegata iz reda opozicije u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu formirati Vijeće ministara BiH bez SNSD-a, o čemu će još razgovarati s partnerima u Federaciji.

Vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke Milan Miličević istakao je da će sve biti poznato nakon glasanja u Narodnoj skupštini RS-a u srijedu, te je današnje razgovore u Sarajevu ocijenio korektnim.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izrazio je nadu da SNSD nakon glasanja u srijedu neće imati četvrtog delegata u Klubu Srba, što bi im omogućilo da opet blokiraju rad institucija.