Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak stranačkih lidera: Za pet godina bit će završena glavnina koridora 5-C

BiH

fahrudin-r

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je nadu da će vrlo brzo biti definirana svaka dionica koridora 5-C i brzih cesta te da će se vratiti narušeni standardi u posljednjih 10 godina.

On je to izjavio nakon sastanka s koalicionim partnerima u Federaciji BiH – predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem – koji je održan danas u Sarajevu.

Čović je također istakao da će tražiti od resornih ministarstava kvalitetne izvore financijskih sredstava da bi se sve završilo u narednih pet do šest godina.

– Jedan značajan segment se veže za akcizni proces, odnosno za dio fiskalizacije gdje kroz akcize moramo pomoći da se osigura dovoljno novca za izgradnju koridora 5-C i brzih cesta za koje je potrebno oko dvije milijarde KM – kazao je.

Izvori finasiranja su, dodao je Čović, svjetske finansijske organizacije, investitori, ali i akcize.

– Akcizama ćemo prikupiti značaj dio sredstava i dinamika prikupljanja bi nam osigurala da u narednih šest godina sve završimo – pojasnio je.

Procijenio je da će u narednih mjesec dana otkloniti sva opterećenja koja se nalaze u federalnim parlamentima, a koja su plod nerazumijevanja pojedinih političkih opcija.

Govoreći o zakonu o igrama na sreću, Čović je kazao da je dugo šutio na optužbe da ima vezu s tvrtkama koje se time bave te da smatra da je potrebno primjenjivati evropske standarde.

– Mislim da trebamo prepisati zakone od zemalja koje su vjerovatno mudrije od nas kada se radi o proračunu zemalja – naglasio je.

Čović je podsjeio da je 1998. godine bio u sastavu Vlade FBiH te da su tada počeli razgovori o izgradnji koridora 5-C.

– Mi smo za 18 godina napravili 100 kilometara autoceste, a danas je preostali dio od 200 kilometara bio na dnevnom redu, što govori o dinamici našeg rada – istakao je.

Njegov prioritet je, dodao je, Hercegovina, jer do sada u tom dijelu BiH još nije ništa urađeno izuzev graničnog prijelaza.

Pohvalio je atmosferu na sastanku na kojem se “otvaraju vrata” kvalitetnoj saradnji i pokretanju investicijskih procesa u BiH da bi BiH imala modernu infrastrukturu.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je također naglasio da je sastanak dokaz da će se lideri stranaka prvi put u BiH, potpuno dinamično, koncetrirano i trajno baviti operativnim poslom i biti apsolutna potpora ministarstvima da bi se infrastrukturni radovi počeli graditi.

Također je naglasio da će ovakvi sastanci biti redovno održavani.