Ko će biti ministri

Sastav nove Vlade FBiH još je nepoznanica, stranke kažu da je rano za imena

osmorka hdz niksic covic forto fena
C

Trenutna situacija je takva da se čeka formiranje Doma naroda, potom predlaganje predsjednika i potpredsjenika Federacije BiH, o čijim imenima direktno govore u HDZ-u BiH. Prijedlog za predsjednicu Federacije BiH je Lidija Bradara, jasan je predsjednik HDZ-a, za ostalo, kaže, potreban je dogovor

U Federaciji Bosne i Hercegovine očekuje se formiranje Doma naroda, nakon čega će uslijediti predlaganje predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta. O tim pozicijama i imenima odavno se kalkuliše, naročito u HDZ-u BiH. Spominju se imena budućeg premijera, ali nepoznanica je ko će biti ministri. Stranke poručuju da je za ta imena rano, javlja BHRT.

Ko će biti nasljednici ovog sastava Federalne vlade naredne četiri godine pitanje na koje, za sada, stranke okupljene oko Osmorke i HDZ-a BiH ne daju odgovor. Nagovještava se i ime za poziciju federalnog premijera, ali ono što je obavijeno velom tajne jesu imena budućih ministara. Zašto je to tako, iz Osmorke pojašnjavaju: za sada se ne raspravlja o pozicijama, već samo o programskom djelovanju.

“Mislim da je rano govoriti o imenima ko će biti ministri u Vladi Federacije, odgovorno tvrdim da se uopće o tome nije razgovaralo niti da su resori podijeljeni između nekih stranaka, tako da bi sve to bilo na bazi špekulacija, možemo reći što se tiče samog premijera mislim da je većina stranaka u Osmorci izrazila svoje viđenje da bi Nikšić trebao biti premijer”, kaže zastupnik NiP-a u Skupštini KS Aljoša Čampara.

“Definitivno ćemo biti dio federalne Vlade, znači razmišlja se o svim opcijama kada su federalne pozicije u pitanju, ali kažem, o pojedinačnim, a pogotovo o imenima kadrovskim, ne još uvijek”, ističe član Predsjedništva Naše stranke Damir Arnaut.

Trenutna situacija je takva da se čeka formiranje Doma naroda, potom predlaganje predsjednika i potpredsjenika Federacije BiH, o čijim imenima direktno govore u HDZ-u BiH. Prijedlog za predsjednicu Federacije BiH je Lidija Bradara, jasan je predsjednik HDZ-a, za ostalo, kaže, potreban je dogovor.

“Što se tiče Federacije, jedino možemo zajamčiti da će ministar finansija i zamjenik predsjednika vlade biti iz HDZ-a, sve ostalo trebat će sjesti s kolegama i dogovoriti tih ostalih pet ministara ili koliko će ih već biti, da na korektan način usuglasimo resore, naša želja ovaj put je da imamo i industriju i energetiku da promijenimo dinamiku”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Iz SDA tvrde da još nisu opozicija, te da su u igri za formiranje vlasti na federalnom nivou. Okolnosti se mijenjaju, navode, te ukoliko budu imali 13 delegata u Domu naroda, imaju pravo predložiti potpredsjednika ili predsjendika Federacije, što im, poručuju, omogućava da učestvuju u formiranje vlasti.

“Nismo još razmišljali o tome nikako, o implementaciji vlasti, srijedu ili četvrtak je sjednica predsjedništva SDA, razgovarat ćemo, pozicije kao pozicije nisu prioritet, nas u ovoj priči zanimaju programi, ali bez krvne slike formirati vlast na državnom i federalnom nivou je preuranjeno, neozbiljno i ne znam ima li dobre namjere”, smatra zastupnik SDA u Parlamentu FBiH Haris Šabanović.

Više puta smo čuli od političkih aktera da je cilj do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast na federalnom nivou. Hoće li očekivanja biti ispunjena?