BiH

Predsjednik SSSBiH

Šatorović: Gašenje BHRT-a ne smije biti opcija

15/12/2021

Šatorović je dodao da je blokadom računa BHRT onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović izrazio je punu podršku Samostalnom sindikatu radnika u BHRT-u i njihovom protestu upozorenja koji je najavljen za danas u prostorijama RTV doma.

– Sramno je da su medijski radnici, koji su sve od početka pandemije svakodnevno radili i bili u službi građana BiH, rizikujući svoje i zdravlje svojih najmilijih, primorani tražiti poštovanje nadležnih i svoja prava na ovaj način – navodi Šatorović u pismu podrške.

Potpuno je neprihvatljivo, kako je dodao, da radnici BHRT svaki mjesec dočekuju sa zebnjom i nesigurni da će primiti svoje pošteno zarađene plate. Ponižavajuće je da u 2021. godini osnovica za platu radnicima bude 234,75 KM i da znatan broj uposlenih u državnom javnom servisu prima mjesečnu platu, kad je primi, u iznosu od 406 KM.

Šatorović je dodao da je blokadom računa BHRT onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

– Istovremeno jedan dio zastupnika u državnom parlamentu šalje Javni servis države Bosne i Hercegovine u stečaj, drugi dio poziva na neplaćanje RTV takse, a ostatak članova parlamenta šuti i svojom šutnjom i nedjelovanjem aminuje gašenje državnog javnog servisa i njegove 76 godina duge tradicije. Pozivamo sve odgovorne za ovakvo stanje da hitno reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa BiH, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava. Gašenje BHRT ne smije biti opcija – naveo je Šatorović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.