Ambasador EU u BiH

Sattler: EU je spremna pomoći BiH sada, kao i za vrijeme poplava 2014.

johann_sattler (1)

Ambasador EU ističe da je za vrijeme pandemije koronavirusa najvažnije da spasimo živote i poslove građana, te da je danas potpisan prvi paket pomoći za BiH u vijednosti 2 miliona eura

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su paket finansijske pomoći u vrijednosti od dva miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju virusa “COVID-19”.

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet miliona eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe BiH iznositi sedam miliona eura. Ta sredstva će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Sattler je naglasio da je Evropska unija uvijek spremna pomoći BiH u vremenima krize.

– EU i ja kao ambasador smo spremni pomoći BiH sada, kao što smo to činili zadnje dvije decenije i prije par godina za vrijeme velikih poplava 2014. godine. Naša primarna briga je zdravlje građana, ali isto tako pomno pratimo ekonomske posljedice – rekao je Sattler tokom videokonferencije.

Ambasador EU ističe da je za vrijeme pandemije koronavirusa najvažnije da spasimo živote i poslove građana, te da je danas potpisan prvi paket pomoći za BiH u vijednosti 2 miliona eura.

– U toku je nabavka 80 respiratora i testova za koronavirus, ali i zaštitne opreme. Uslijedit će paket pomoći od pet miliona eura za istu svrhu. Više od 70 miliona eura je namijenjeno za spašavanje poslova i pomoć ugroženim kompanijama koje su prekonoći ostale bez posla. Cijelokupni pakat pomoći iznosi 80 miliona eura. Sada su bitna djela a ne riječi. Evropska unija će ostati uz vas – rekao je Sattler i apelirao na građane BiH da ostanu u kućama za vrijeme pandemije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera naglašava da UNDP od proglašenja vanedne situacije radi na pružanju podrške partnerima u BiH u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa.

– Potpisivanjem današnjeg sporazuma potvrđujemo snažno partnerstvo s Evropskom unijom i domaćim vlastima u odgovoru na krizu koju je izazvao koronavirus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno kako što smo pokazali tokom poplava 2014. U ovom trenutku smo fokusirani na nabavku neophodnih medicinskih pomagala kako bi se osiguralo testiranje i tretman osoba zaraženih koronavirusom, te uvjeti za nesmetan rad medicinskih radnika – kazala je Nedera.

Dodaje da je UNDP spreman da započne s procjenom ekonomskih i socijalnih efekata uzrokovanih pandemijom koronavirusa, te da će UNDP na osnovu te analize definirtati svoje buduće djelovanje u ekonomskom smislu.