Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sattler: Genocid u Srebrenici je jedno od najmračnijih poglavlja u našoj istoriji

Johann Sattler u Srebrenici
FOTO: Fena
Johann Sattler

On je istaknuo da je po peti put u Srebrenici na komemoraciji i da mu je svaki put drugačiji osjećaj te je dolazak u Srebrenicu svaki put poseban na svoj način

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler kazao je danas medijima uoči komemoracije u Srebrenici da u ovoj godini kada se obilježava 29 godina od genocida u Srebrenici EU stoji uz porodice sve 8.732 žrtve.

– Naravno, ovo je izuzetno značaj dan i za onih 14 koji će danas naći smiraj. Važan je ovo podsjetnik i za Evropsku uniju. Naime, ovo je jedan od najmračnijih poglavlja u našoj istoriji nakon Drugog svjetskog rata i snažan podsjetnik na naš neuspjeh da ga spriječimo – kazao je ambasador Sattler.

Stigao sa biciklistima

On je istaknuo da je po peti put u Srebrenici na komemoraciji i da mu je svaki put drugačiji osjećaj te je dolazak u Srebrenicu svaki put poseban na svoj način.

– Međutim, ove godine je to bilo posebno izraženo. Stigao sam jučer sa biciklistima, njih 400. To je bio poseban osjećaj zajedništva i suosjećanja – kazao je.

Sattler je također istaknuo da gledajući širu sliku nameće se zaključak da je mir krhak ili oslabljen te podsjetio i na ratove u Ukrajini i Gazi.