Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danas u sarajevu

Sattler i Murphy na političkom dijalogu sa vlastima FBiH, poznata glavna tema sastanka

Sattler Murphy
Foto: Arhiv
Johann Sattler i Michael Murphy

Sastanak ambasadora EU i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije BiH je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD-a evropskom putu BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy danas će u Sarajevu imati susret sa predstavnicima vlasti Federacije BiH.

Sastanak ambasadora EU i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije BiH je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD-a evropskom putu BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuto je da je dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU.

Značajne reforme su, navodi se u saopćenju, nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sattler i Murphy će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a planiran je i politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će biti govora o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU i SAD, najavili su iz Delegacije EU u BiH.