Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef delegacije eu u bih

Sattler: Jedno je traženje kandidatskog statusa, a drugo šta vi nudite EU! Jeste li ozbiljni?

Sarajevo: Johann Sattler održao svoju prvu konferenciju za medije nakon preuzimanja funkcije
19.09.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije veleposlanik Johann Sattler odrzao je svoju prvu konferenciju za medije nakon preuzimanja funkcije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

“Imali smo Mostarski sporazum, donesena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, bilo je nekog napretka, ali nedovoljno. Poruka političarima, da iskoriste vrijeme do izbora, imate tri mjeseca do izbora”

Šef Delegacije Evropske Unije Johann Sattler izjavio je da je Bosna i Hercegovina je članica evropske porodice i postat će članica Evropske unije.

– Nismo zadovoljni brzinom na evropskom putu – rekao je Satler tokom jučerašnje posjete Banjoj Luci.

Dodaje da će ove sedmice biti vrlo važan sastanak, 27 članica EU, ministri, a Bosna i Hercegovina će biti tema. Šef EU delegacije tokom posjete Banjaluci istakao je da se nada pozitivnim vijestima iz Brisela.

– Ove sedmica je šansa za BiH, posebno zbog geopolitičkih promjena i ruske agresije na Ukrajinu. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a drugo šta vi nudite Evropskoj uniji! Jeste li ozbiljni? Imali smo Mostarski sporazum, donesena Strategija za rad na predmetima ratnih zločina, bilo je nekog napretka, ali nedovoljno. Poruka političarima, da iskoriste vrijeme do izbora, imate tri mjeseca do izbora – naveo je Sattler, prenosi N1.

Na pitanje novinara šta Ukrajina može donijeti EU, kao zemlja u ratu poručio je kako svi znaju da se svijet promijenio od 24. februara ove godine kada je napadnuta Ukrajina.

– Član 49. daje pravo svakoj zemlji Evrope da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo. Istovremeno dobili smo vise pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima – odgovorio je.

Tokom obraćanja iskazana je neophodnost što hitnijeg usvajanja državnog budžeta.