Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef delegacije eu u bih

Sattler: Nova ponuda za BiH, nova sredstva za reforme. Treba iskoristiti priliku

johann sattler
Foto: FTV

Govoreći o tome koliki je utjecaj Rusije na političke procese u BiH, ističe da ako se pogleda statistika vezana za trgovinu, taj angažman je minimalan, a zbog, kako je naveo, dezinformacija koje kruže, pozvao je na oprez

Gost Dnevnika D Federalne TV bio je Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Komentirajući posjetu predsjednice Evropske komisije našoj zemlji, Sattler kaže da je ona došla u dobrom raspoloženju, poslala pozitivne poruke, a u istom takvom raspoloženju je i napustila Bosnu i Hercegovinu, prenosi Federalna.ba.

Nova ponuda za BiH

“To je uvijek dobar znak kada vaši nadređeni odu u dobrom raspoloženju. Generalno bio je to pozitivan dan u Sarajevu. Pozitivni sastanci u smislu političkih poruka. Mislim da smo uspjeli napraviti pomak u proteklih godinu i po dana, naravno da to ima veze i sa geopolitičkim prilikama koje su došle sa agresijom Rusije na Ukrajinu. Vrlo je važno iskoristiti tu priliku. Druga važna poruka se tiče ekonomije. Nova ponuda za BiH i region, novi plan za rast. Nova sredstva za reforme”, pojasnio je Sattler.

Sattler ističe kako se nada pozitivnom Izvještaju Evropske komisije za šest dana.

“Prerano je još uvijek govoriti, još uvijek neke završne stvari se rade. Tu su i ključne stvari koje rukovodeći još uvijek mogu uraditi poput zakona o sprečavanju pranja novca ili napretka u vezi s odlukom o pregovorima sa Frontexom. Sve se to može desiti u narednih šest dana, nadamo se da će dobre vijesti nastaviti da pristižu. Sve je moguće, šansa postoji, ovisi o odluci 27 zemalja članica”, dodao je Sattler.

Napretka ima, to je činjenica, i bit će pozitivnih stvari koje će se istaknuti, ali vidimo i stvari koje idu u pogrešnom smjeru poput slobode medija, ima problematičnih pitanja, kazao je Sattler, naglasivši da će Izvještaj biti činjenično utemeljen.

Spore reforme

Smatra da reformski proces ide sporo.

“Moglo bi ići mnogo brže, oko toga smo svi saglasni. 14 ključnih prioriteta je formulisano prije pet godina i da je bilo političke volje dosad su se svi mogli realizirati. Dosta vremena smo izgubili. Ja sam ovdje četiri godine, od toga dvije godine smo proveli u nekim blokadama. To je propušteno vrijeme i građani su nezadovoljni. Nešto jeste i urađeno, ali dosta toga je ostalo, pogotovo u oblasti vladavine prava, zakona o sudovima, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zakona o sukobu interesa. Vrtimo se u krug sedam godina. Trebamo vidjeti jednu bržu dinamiku, kako bismo stigli ostatak regiona“, naveo je Sattler.

Naglašava kako će eventualno zeleno svjetlo u decembru za otvaranje pregovora ovisiti o kombinaciji geopolitike i našeg truda.

“Možete imati najpovoljnije geopolitičke prilike, ako nemate ništa pokazati, onda nemate šansi. Ovo je velika šansa i nadam se da će se ona iskoristiti”, poručio je.

Ko koči reformske procese?

Na pitanje ko koči reformske procese u BiH, odgovara:

“Nema jednog odgovora, zbog vašeg sistema uređenja, jako je puno nivoa vlasti. Ono čemu smo svjedočili u proteklih godinu dana je jedna bolja dinamika na nivou FBiH. Vidimo iskorake, zakone koji su usvojeni u Parlamentu FBiH, rebalans budžeta, ili paket energetskih zakona. Energetika je ključno pitanje, zelena tranzicija. Očekujemo usvajanje seta fiskalnih zakona do kraja godine”.

Mi ne bježimo od toga da ukažemo na one koji su kočničari i to ćete vidjeti u Izvještaju, kaže Sattler.

“Tu je i evidentiran nazadak u smislu temeljnih ljudskih prava, pogotovo u Republici Srpskoj kada je riječ o kriminalizaciji klevete, ili zakon o stranim agentima. To će vrlo jasno biti navedeno”, kategoričan je.

Dodaje da, što se tiče nivoa BiH, nisu kočničari samo SNSD i Dodik, tu su i drugi.

“Dat ću vam primjer zakona o sukobu interesa, nešto što se ne sviđa nijednom političkom subjektu – tu imamo kočničare iz FBiH, konkretno iz redova Trojke”, naveo je Sattler.

Do kraja godine usvojiti još zakona

Sattler dalje navodi kako je itekako moguće napraviti iskorake, a tome smo, kako kaže, svjedočili u ljetnom periodu.

“Nadam se da ćemo nakon toga imati još par zakona koji će biti usvojeni poput zakona o sudovima, zakona o sukobu interesa, zakona o sprečavanju pranja novca. Još uvijek nije kasno, do početka decembra imate vremena da usvojite i ove zakone”.

Upitan zašto se stvara problem oko toga gdje će biti sjedište apelacionog suda, kazao je:

“To ima smisla samo ako će omogućiti funkcionalan sud. Snažna preporuka Venecijanske komisije je da ovo tijelo treba doprinijeti funkcionalnosti, a po njihovom mišljenju bi bilo mnogo bolje i uštedilo bi resurse ukoliko je sjedište blizu Suda BiH, odnosno u blizini glavnog zatvora koji se nalazi u Istočnom Sarajevu. Sud koji smanjuje troškove, a ne generiše nove. Kad ima političke volje, i to se može riješiti“, kaže Sattler.

Utjecaj Rusije na političke procese u BiH

Dodikov novi sastanak s Putinom bio bi jedan pogrešan signal u vremenu invazije Rusije na Ukrajinu, naglasio je Sattler.

Govoreći o tome koliki je utjecaj Rusije na političke procese u BiH, ističe da ako se pogleda statistika vezana za trgovinu, taj angažman je minimalan, a zbog, kako je naveo, dezinformacija koje kruže, pozvao je na oprez.

“Ko bi mogao pomisliti da će neko napasti svog susjeda. Zato smo udvostručili snage EUFOR-a u BiH, nastavljamo pratiti sigurnosnu situaciju”.

Odgovarajući na pitanje trebaju li snage EUFOR-a ići u Brčko, smatra da EUFOR treba biti u poziciji da brzo reaguje na različitim lokacijama i zato je ulagano, ne samo u ljudstvo, već i u transportne kapacitete.

“Što se tiče njihovog angažmana na pojedinačnim lokacijama, ja bih to ostavio stručnjacima”, kazao je Sattler.

Postoji li prijetnja po sigurnost BiH?

Ocijenio je da u ovom trenutku ne postoji direktna prijetnja sigurnosti BiH.

“Ako pogledate dešavanja u Azerbejdžanu, teroristički napad Hamasa, potom ofanziva Izraela, u suštini civili su meta, što nam govori da živimo u krhkom svijetu i treba pažljivo pratiti stvari”.

Prokomentirao je i kakva je uloga Srbije i Hrvatske kada je riječ o budućnosti BiH.

“Živite u jednom regionu teške prošlosti. Prošli ste kroz grozan rat prije 30 godina, 100.000 ubijenih, Jugoslavija se raspala. Krhke su prilike u regionu. Postoji sigurnosni ugao koji trebamo da pažljivo pratimo. BiH treba da vrlo jasno stavi do znanja svojim susjedima da odluke o BiH i za BiH – donose se u BiH”.

Kako je istakao, OHR uživa punu podršku EU.

“Visoki predstavnik je legitiman jednako kao i Ured visokog predstavnika. Razlikujemo se u smislu nekih taktika, ali idemo u istom pravcu”, rekao je Sattler.

Kaže i kako su pitanja izbornog zakona, državne imovine i stranih sudija teška, ali nisu nerješiva.

“Snažno sam uvjeren da možemo rješavati ta pitanja. Što se tiče izbornog zakona, za nas je tu fokus na integritetu izbornog procesa. Što se tiče elemenata integriteta izbornog procesa Neum je polazna osnova”, objasnio je.

Pozdravio je činjenicu da BiH i EU, u smislu sigurnosne i vanjske politike, zajedno nastupaju u vezi s Iranom i Rusijom.

“Što se tiče viznog režima tu želimo da vidimo još napretka”, zaključio je Sattler.