Šef delegacije EU

Sattler: Pažljivo razmotriti i istražiti navode o eventualnim izbornim prevarama

sattler konferencija (1)

Njegova najvažnija poruka građanima pred izbore bi bila “slijedite svoj instinkt, onaj vaš unutrašnji kompas koji će vam reći koji je najtnjiji odgovorna probleme u vašoj zajednici”

Vrlo važna stvar je biti spreman za izbore. Vi znate da je to za Evropsku uniju doslovno temelj svakog društva, svake zemlje, pogotovo one koja teži da postane članica da ima pravedne izbore, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Sattler je naglasio kako pažljivo treba razmotriti i istražiti sve navode o eventualnim izbornim prevarama.

– Upućujem poziv tužilaštvima da urade svoj dio posla, da provedu istrage tamo gdje postoje osnove i da vidimo osudujuće presude. Nažalost, ne vidimo odgovore i ishode ovakvih istraga – kazao je.

Iako su u pitanju lokalni izbori, Sattler navodi da su pitanja velika, nacionalna i uvijek su nekako nabijena strašću, a u suštini bi se trebalo govoriti o cestama, školama, obrazovanju i to bi trebao biti fokus kampanje.

– Uvijek postoji iskušenje da potegnete neka druga pitanja, koja su nabijena emocijama, koja će uzburkati strasti među građanima. Ali, pravi fokus je na tome ko je najbolji vijećnik, načelnik, ko će najbolje rješavati probleme u Doboju, Konjicu ili drugdje – naveo je.

Njegova najvažnija poruka građanima pred izbore bi bila “slijedite svoj instinkt, onaj vaš unutrašnji kompas koji će vam reći koji je najtnjiji odgovorna probleme u vašoj zajednici, ko je taj ili ta koji nudi najbolji koncept, prije nego neka nacionalna ili druga pripadnost kao element odlučivanja”.

– Mnogo je dobrih primjera, načelnika i gradonačelnika, njima treba dati priliku – smatra Sattler.

U decembru će, nakon 12 godina, Mostarci na lokalne izbore. Sattler podsjeća da je to jedna od rijetkih svijetlih tačaka i u Izvještaju Evropske komisije za BiH, koji je predstavljen početkom prošlog mjeseca. Misli da je ovo dobra potvrda mogućnosti napretka.

– Ide sporo, to je istina, ali bolje ikad nego nikad – rekao je, između ostalog, Sattler za Oslobođenje.