Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki izbori

Biden sve bliže pobjedi, topi se prednost Trumpa u ključnoj državi

_115211828_biden_trump_header_2_getty

Biden je sinoć poručio da svi glasovi moraju biti prebrojani, a Trump je sazvao presicu u Bijeloj kući u kojoj je još jednom iznio optužbe za izbornu građu

Američki izbori su sve bliže raspletu, a u napetoj je i tijesnoj utrci demokratski kandidat Joe Biden sve bliže pobjedi nad aktuelnim predsjednikom, republikancem Donaldom Trumpom.

Prema posljednjim rezultatima, Biden je gotovo potpuno sustigao Trumpa u Georgiji gdje su sada izjednačeni u postocima, a jako mu se prebližio i u Pennsylvaniji.

U Nevadi u kojoj Biden vodi i koja mu je sa svojih šest elektorskih glasova dovoljna za pobjedu, rezultate ćemo još čekati.

Biden je sinoć poručio da svi glasovi moraju biti prebrojani, a Trump je sazvao presicu u Bijeloj kući u kojoj je još jednom iznio optužbe za izbornu građu, bez da je ponudio konkretne dokaze za to, i poručio da je, “ako se broje samo legalni glasovi on glatko pobjeđuje”.

Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden – 264, Trump – 214 (uključeni su svi elektorski glasovi za koje je AP projicirao pobjedu).

Trenutno stanje u ključnim državama u kojima još traje prebrojavanje (prema podacima AP-a, ažurirano u 07:10):

Georgia – vodi Trump. Donald Trump – 49.4%, Joe Biden – 49.4%. Prebrojano 99%.Država nosi 16 elektorskih glasova.

Pennsylvania – vodi Trump. Donald Trump – 49.6%, Joe Biden – 49.3%. Prebrojano 95%. Država nosi 20 elektorskih glasova.

Nevada – vodi Biden. Joe Biden – 49.4%, Donald Trump – 48.5. Prebrojano 89%. Država nosi 6 elektorskih glasova.

Sjeverna Karolina – vodi Trump. Donald Trump – 50.1%, Joe Biden – 48.7%. Prebrojano 94%. Država nosi 15 elektorskih glasova.