Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef delegacije EU

Sattler poručio ruskom ambasadoru: Svijet vidi šta se dešava u Ukrajini

Sarajevo: Johann Sattler održao svoju prvu konferenciju za medije nakon preuzimanja funkcije
19.09.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije veleposlanik Johann Sattler odrzao je svoju prvu konferenciju za medije nakon preuzimanja funkcije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iz Ruske ambasade tvrde kako je Sattler u Brčkom iznio “neprihvatljive i provokativne formulacije, a iz Delegacije EU odmah su im odgovorili da “napuštanje događaja zato što su njihove akcije prozvane to neće promijeniti, kao ni laži i dezinformacije”

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov sinoć je napustio svečanost koja se održavala povodom 22. godišnjice proglašenja Distrikta Brčko.

Iako nije odmah kazao zbog čega tačno se odlučio na taj potez, Ruska ambasada u BiH u današnjoj objavi navela je kako je to uradio “izrevoltiran što gostoprimstvo domaćina nije ispoštovao šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler u svom govoru”.

Iz Ruske ambasade tvrde kako je Sattler iznio “neprihvatljive i provokativne formulacije”.

Špekulacije da je Sattler govorio o ruskoj agresiji na Ukrajinu potvrđene su nedugo zatim, jer je zvanični profil EU Delegacije u BiH u komentaru na objavu Ruske ambasade odgovorio na tvrdnje o “provokativnim formulacijama”.

“Svijet vidi šta se dešava u Ukrajini i šta je to. Rat. Rat koji vodi agresor, napadač, Rusija. Napuštanje događaja zato što su vaše akcije prozvane to neće promijeniti. Stojimo uz Ukrajinu. Laži i dezinformacije to neće promijeniti”, jasan je odgovor iz Delegacije EU.

Identičnu poruku na svom profilu objavio je i sam šef Delegacije EU Johann Sattler.

Delegacija EU u BiH i ranije je isticala jasne poruke podrške ukrajinskom narodu, a danas su objavili isječak iz poezije čuvenog ukrajinskog pjesnika Tarasa Shevchenka.