Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasprava u parlamentu

Prijedlog zakona o zloupotrebi genocida: “Bezobrazluk, poricanje i novo negiranje”

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas razmatra zabranu zloupotrebe pojma genocid, PDV i akcize
SARAJEVO, 9. marta (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati zahtjev poslanika SNSD-a Snježane Novaković-Bursać i Jakova Galića da se Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida razmatra po hitnom postupku. Foto FENA/Hazim Aljović

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić je kazao kako je za njega ideja predstavljena u ovom zakonu minimiziranje genocida i nastavak negiranja

Zastupnici predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid u hitnom postupku, izglasano je na današnjoj sjednici, dok su pojedini zastupnici naveli tokom rasprave kako on predstavlja jednu vrstu bezobrazluka, provokacije i novo poricanje genocida, piše Detektor.

Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid predložen je od strane Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpskog kluba.

Predstavljajući zakon, zastupnica Snježana Novaković Bursać je kazala da nisu išli sa dopunom Krivičnog zakona, jer smatraju da tekst tako ne bi vidjeli zastupnici u Parlamentu i jer bi, kako je ona rekla, „vrlo vjerovatno“ bio odbijen u tehničkoj fazi obrade u zakonodavno-pravnom sektoru.

„Jer mi ne bismo i nećemo navesti neke članove službenih glasnika za koje opet neki misle da bi morale i da bi trebale biti navedene“, kazala je Novaković Bursać.

Ona je kazala da iza Prijedloga zakona stoji “jedna dobra namjera, pokušaj smirivanja tenzija i revitalizacije unutrašnjeg dijaloga“, te da iza njega ne stoje samo zastupnici SNSD-a kako je to predstavljeno, nego građani iz Republike Srpske.

Zatupnik Zukan Helez je kazao kako smatra da je ovaj Prijedlog zakona provokacija za bosanskohercegovačku javnost, a posebno za žrtve genocida.

“Ovaj zakon nije ništa drugo nego da se zabrani govoriti o genocidu, da se zabrani govoriti o nečemu što je presuđeno, a to je pogrešan pristup. Ja vam savjetujem da priznate genocid”, kazao je Helez.

Zatupnica Mirjana Marinković Lepić je kazala da Prijedlog zakona kojim bi se zabranila zloupotreba pojma genocid smatra „jednom vrstom bezobrazluka“.

„Nudi se zakon koji, pazite, zabranjuje zloupotrebu pojma genocid, a mi nismo usvojili zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida. Da bi se zabranila zloupotrebu pojma valjda treba prvo da utvrdimo zakon kojim se zabranuje negiranje genocida“, kazala je Marinković Lepić.

Alma Čolo je istakla da ona ne poznaje “ideju genocida” kako je to navedeno u Prijedlogu, nego kao krivično djelo koje je precizirano u UN-ovoj konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

„Ja također smaram da propisivanje krivičnog djela u posebnom zakonu nije dobro u pravcu očuvanja pravne sigurnosti i instituta pravne države BiH, jer krivična djela svoja mjesta nalaze u krivičnom zakonodavstvu, a u posebnom zakonu samo izuzetno“, kazala je ona.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić je kazao kako je za njega ideja predstavljena u ovom zakonu minimiziranje genocida i nastavak negiranja.

„Prijedlog zakona kojeg bi danas trebali razmatrati je ustvari nastavak negiranja presuđenog zločina genocida u BiH, jer genocid u BiH je počinjen, on je međunarodno presuđen i to je nesporna činjenica zbog toga oštro odbacujem svaki kompromis i naravno pokušaj da se bude neutralan u definiranju pojma genocid“, kazao je on dodajući da zbog toga nema mjesta za politička tumačenja pojma genocida.

On je čitajući dijelove presude kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor u Haagu, kao prikaz pravne prakse koja reguliše genocid, poručio da se ovaj zakon ne treba prihvatiti kao hitni postupak niti uopšte kao zakon u obliku kakav je predstavljen.

„Čvrsto vjerujem i odgovorno tvrdim da je ovaj zakonski tekst novo negiranje genocida i nova uvreda za žrtve. Riječ je o desetoj fazi genocida, a to je faza poricanja“, kazao je Zvizdić.

Osim što je za njega ovaj Prijedlog zakona u hitnom postupku faza poricanja genocida, kazao je i da u posljednje vrijeme postoji i 11. faza genocida, a to je glorifikacija.

„Ja predlažem da idemo u prvu fazu kolektivne i individualne katarze naroda, da konačno priznamo istinu, a nazovemo stvari pravim imenom, a ne da dajemo nekakve filozofske i apstraknte kvalifikacije o ideji genocida“, rekao je on.

Zastupnik Saša Magazinović je bio mišljenja da je predloženi zakon trebao biti predstavljen kao dopuna krivičnog zakona BiH, a ne kao poseban zakon, navodeći kako bi bilo da se i u drugim slučajevima umjesto uvrštavanja u postojeće, formiraju novi zakoni.

„Ja razumijem da je vama problem predložiti dopunu krivičnog zakona… zbog toga što bi morali priznati Inzkov zakon o negiranju genocida”, kazao je, između ostalog on.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako je SNSD-ov prijedlog zabrane zloupotrebe pojma genocid postavljen kao jedan od uslova povratka političara iz Republike Srpske na posao u državne institucije. Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid mogao bi ograničiti slobodu govora i ugroziti mogućnost suprotstavljanja revizionističkim narativima o zločinu genocida.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je u julu 2021. godine izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.