Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saudijska Arabija u 2016. investirala preko 100 miliona dolara u BiH

Saudijska Arabija u 2016. godini u BiH uložila 100 miliona američkih dolara
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah Moeminah kazao je da je ova država, u pogledu ekonomskog razvoja i obnove infrastrukture, Bosni i Hercegovini dodijelila niz grantova i povoljnih kredita. Foto FENA /Emir Burlovic

Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Bosnu i Hercegovinu povezuju vrlo čvrste veze, izjavio je ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Moeminah, podsjećajući da je njegova zemlja bila među prvima koje su podržale nezavisnost BiH, suverenitet i stabilnost, uvažavajući njen identitet koji se ogleda u multietičnosti i multikonfesionalnosti.

– Kraljevina Saudijska Arabija nije štedjela truda u pružanju diplomatske i materijalne potpore suverenitetu BiH i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta s ciljem postizanja pravednog rješenja koji bi omogućio da BiH egzistira u miru i sigurnosti – kazao je ambasador tokom prijema u Sarajevu koji je orgaiziran povodom obilježavanja 68. godišnjice državnosti Kraljevine Saudijske Arabije.

Od prošlogodišnjeg obilježavanja, podsjetio je, potpisano je niz bilateralnih aktivnosti između ove dvije zemlje koji su se ogledali u zvaničnim posjetama visokih delegacija, te dodao da je posljednji koji je potpisan onaj o Saradnji na području borbe protiv kriminala.

Naglasio je da je vodstvo Kraljevine Saudijske Arabije posebnu pažnju posvetilo udobnosti i sigurnosti hadžija tokom njihove posjete svetim mjestima u ovoj državi.

Kraljevina Saudijska Arabija je Bosni i Hercegovini u pogledu ekonomskog razvoja i obnove infrastrukture dodijelila niz grantova i povoljnih kredita, a u 2016. godini učestvovala je u projektima čija ukupna vrijednost prelazi 100 miliona američkih dolara.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah Moeminah kazao je da je ova država,  u pogledu ekonomskog razvoja i obnove infrastrukture, Bosni i Hercegovini dodijelila niz grantova i povoljnih kredita. Foto FENA /Emir Burlovic

Među tim projektima ambasador je istaknuo povoljne kredite za završetak izgrade i opremanje četiri bolnice, za razvoj infrastrukture u Goraždu, zatim donacija za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu, obnovu povratničkih kuća u Srebrenici te grant za osnivanje i opremanje Centra za naučno istraživački rad pri Univerzitetu u Sarajevu “School of Science and Technology”.

Također je istakao da Kraljevina Saudijska Arabija nastavlja sarađivati s raznim instancama u BiH u oblasti kulture putem Kulturnog centra Kralj Fahd u Sarajevu i Mostaru, koji organiziraju izložbe i besplatne kurseve arapskog i engleskog jezika te informatike, a koje su pohađale hiljade mladih.

Počasni gost prijema bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je kazao da je Kraljevina Saudijska Arabija jasno osjetila potrebe drugih prijateljskih država i naroda, među kojima je i BiH.

Posebno je zahvalio na donacijama koje su pružili građanima BiH, odmah nakon završetka rata, kada je to BiH najviše i trebalo.

– To je bila dragocjena pomoć koja nam je pomogla da krenemo sa revitalizacijom naše države, društva i ekonomije te da dođemo do današnjeg nivoa kada smo sve naše prirodne i ljudske resurse stavili u funkciju ekonomskog razvoja i do nivoa kada kročimo stazama Euro-atlanskih integracija – poručio je Zvizdić.

Dodao je da je BiH prošla dug i težak period u posljednjih 20 godina, ali da se danas nalazi u situaciji kada može biti iskreni partner i kada BiH ne trebaju donacije, već investicije.

– BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU koja je ocijenjena pozitivnom. BiH realizira svoje obaveze na evropskom putu i vrlo brzo ćemo ući u novu fazu pregovora sa EU koja će iduće godine rezultirati kandidatskim statusom, čime će biti trajno postavljena na europske tračnice – naglasio je.

Predsjedavajući Zvizdić također je istakao da su reforme koje se provode uz pomoć domaćih kapaciteta rezultirale porastom svih vitalnih ekonomskih parametara.

– Najvažniji ekonomski parametri u BiH su trenutno najbolji u čitavoj regiji zapadnog Balkana i po onim ključnim, opredjeljujućim parametrima kao što je porast bruto domaćeg proizvoda, industrijske proizvodnje, prihoda i turizma, možemo govoriti o vrlo ozbiljnim ekonomskim pokazateljima koji BiH stavljaju u funkciju kredibilnog, ekonomskog, političkog i društvenog partnera – naglasio je Zvizdić.

Očekuje dalji kvalitetan razvoj odnosa između ove dvije zemlje, dodajući da izuzetno cijeni pomoć koju su pružili BiH.

Prijemu povodom nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije nazočili su visoki bh. zvaničnici, članovi diplomatskog kora i prijatelji Ambasade.