Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savanović: Radno vrijeme na otvorenom prilagoditi temperaturama

Milenko Savanovic
Milenko Savanović

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović upozorio je danas poslodavce da su dužni da, zbog najave novog toplotnog talasa s temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Prema međunarodnom standardu ISO 7243 koji definiše uslove i kriterije izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

-Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja radnika – naglašava ministar rada.

Upozorava poslodavce RS-a da su dužni da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika, kao i da za rad u zatvorenim prostorijama obezbijede rashlađivanje prostorija.

Savanović je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena poslodavci prepoznati svoj, ali i interes radnika.