Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez logoraša BiH: Odgoditi naplatu sudskih troškova od bivših logoraša

BiH

savez logorasa

Potrebno je naći način da se odgodi naplata sudskih troškova od bivših logoraša koji su tužili Republiku Srpsku, čije su tužbe odbijene, a koji sad treba da po presudama plate sudske troškove, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

On se danas sastao sa predstavnicima Saveza logoraša u BiH, a na sastanku je zaključeno da je neophodno odgoditi prinudnu naplatu troškova suda i pravobranioca do konačne odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Bivši logoraši tužili su RS i tražili odštetu za vrijeme provedeno u logorima, a prema riječima Salkića i Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH, bivšim logorašima sada se potpisuje imovina radi pljenidbe. Prema presudama svaki od logoraša treba da plati od dvije do deset hiljada KM.

Bivši logoraši tužili su RS i tražili odštetu za vrijeme provedeno u logorima, a prema riječima Salkića i Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša u BiH, bivšim logorašima sada se potpisuje imovina radi pljenidbe. Prema presudama svaki od logoraša treba da plati od dvije do deset hiljada KM

“To je obeshrabrujuće imajući u vidu da se radi o ljudima pripradnicima kategorije koja je prošla kroz torture i logore. Smatramo da je to još jedna nepravda koja se čini tim ljudima”, kazao je Salkić.

Naglasio je da su pravni mehanizmi i procedure u BiH iskorišteni i da sada zaštitu treba tražiti pred sudom u Strazburu.

“Postoje validne rezolucije koje daju za pravo da se očekuje da će sud u Strazburu pozitivno rješiti ovaj problem, ali ostaje gorčina i problem šta dok se to ne desi kroz šta će proći logoraši”, rekao je Salkić i dodao da će sa nadležnim institucijama pokušati doći do dogovora.

Mešković je istakao da je u pitanju još jedna vrsta torture, atak na bivše logoraše, i naglasio da se ova organizacija bori za logoraše bez obzira na vjersku, nacionalnu ili polnu pripadnost.

“Danas je u Banjaluci bio jedan popis imovine jednom logorašu koji treba da plati 7.000 KM”, kazao je Mešković i objasnio da se uglavnom radi o ljudima koji nemaju stalno zaposlenje i koji su povratnici na područje RS.

Prema njegovim riječima u BiH je podneseno oko 30.000 tužbi bivših logoraša, a svi koji su tužili RS danas se masovno susreću sa problemom plaćanja troškova suda i pravobranioca.

On je naglasio da je rješenje ovog problema formiranje fonda za reparaciju i zakon o žrtvama torture na nivou BiH.