Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez logoraša BiH pozdravio presudu Stanišiću i Župljaninu

Stanisic-Zupljanin23

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini pozdravio je odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koje je danas izreklo drugostepenu presudu kojom je Miću Stanišića i Stojana Župljanina, dvojicu bivših visokorangiranih dužnosnika Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osudilo na po 22 godine zatvora.

“Savez logoraša u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je osudio dvojicu bivših visoko rangiranih zvaničnika bosanskih Srba, Miću Stanišića na 22 godine i Stojana Župljanina na 22 godine zatvora za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj da se trajno uklone bosanski Muslimani, bosanski Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s teritorije planirane srpske države u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju Saveza logoraša.

Navodi se da su pored toga što su učestvovali u UZP-u, Stanišić i Župljani mogli i predvidjeti mnoge od zločina počinjenih u više opština u Bosni i Hercegovini, uključujući Banja Luku, Bijeljinu, Bileću, B. Šamac, Brčko, Doboj, D. Vakuf, Gacko, Ilijaš, Prijedor, Sanski Most, Kotor Varoš, Ključ, Pale, Skender Vakuf, Teslić, Vlasenicu, Višegrad, Vogošću i Zvornik.

“Stanišić i Župljanin učestvovali su u formiranju više od 50 logora za Bošnjake i Hrvate, u kojima su vršena silovanja, psihofizička zlostavljanja, maltretiranja, odvođenja u žive štitove te prislini nestanci logoraša, od kojih izdvajamo: logor Manjača, zgrada SJB Ključ, zgrada SJB Donji Vakuf, zgrada SJB Kotor Varoš, Omarska, Keraterm, Trnopolje, Betonirka Sanski Most, zgrada SJB Teslić, zgrada SJB Bileća, zgrada SJB Bos. Šamac, logor Luka Brčko, Centralni zatvor u Doboju, zgrada SJB u Gacku, Željeznička stanica u Podlugovima, Dom kulture na Palama, logor Sušica u Vlasenici, Bunker u Vogošći, Dom kulture u Čelopeku, Tehničku školu u Karakaju, logor Batković i mnoge druge”, navodi se.