Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Savez logoraša u BiH istakao bijele čaršafe na prozorima kancelarija

31/05/2015

Na prozore svojih kancelarija Savez logoraša u Bosni i Hercegovini jutros je istakao bijele čaršafe u znak obilježavanja 31. maja, Međunarodnog dana bijelih traka kada su građani Prijedora i Sanskog Mosta u maju ratne 1992. godine morali istaći bijele zastave ili čaršafe na svoje domove i izlaziti na ulice sa bijelim trakama, sve u cilju kako bi bili obilježeni kao pripadnici „onih drugih“, navodi se u saopćenju Saveza logoraša u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini učestvuje u obilježavanju ovog velikog dana u cilju njegovanja kulture sjećanja, podsjećanja i opominjanja na sve nevino ubijene i na sve one kojima je isticanje ovih ponižavajućih bijelih obilježja predstavljalo uvod u prisilno i protupravno zatvaranje u formirane logore, mašinerije smrti u kojima su izgladnjivani, mučeni, silovani, ubijani.

Savez je pozvao sve građane BiH da isticanjem odgovarajućeg bijelog obilježja govore u ime svih onih koji to danas ne mogu, onih koji su bili žrtvama fašističke politike, i pošalju jasnu poruku da se fašizam i genocid u Bosni i Hercegovini više nikada i nikome ne smije ponoviti, ali niti zaboraviti. Jedino se na ovakvim osnovama, uz punopravno uvažavanje svih nevinih žrtava, može i treba graditi zajednička i multietnička budućnost u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

savez logorasa bijele zastave (1)

Godine 1992., činom isticanja bijelih čaršafa i nošenjem bijelih traka u svim gradovima Sjeverozapadne Bosne i Hercegovine započela je implementacija zločina genocida, kako su prve dvije faze ovog krivičnog djela upravo razvrstavanje (podjela na “nas i njih”), te obilježavanje (nametanje grupi određenih ponižavajućih obilježja za razvrstavanje). Danas je na djelu posljednja faza genocida, njegovo glasno i bezobzirno poricanje, te je i u tom cilju potrebna opomena i građanima ali i onima koji danas niječu počinjeni genocid, da je genocid počinjen i da se niti žrtve, niti organizacije koje se bore za prava žrtava, niti svi antifašistički nastrojeni građani BiH nikada neće umoriti u ovakvim i sličnim nastojanjima podsjećanja i opominjanja, te nastojanjima da isključivo odgovorni budu procesuirani, ističe se u saopćenju.

Dan bijelih traka danas će, takođe, biti obilježen u i drugim brojnim gradovima BiH Tuzli, Brčkom, Sarajevu… Sjećanje na zločine nad nesrbima u Prijedoru 1992. godine obilježit će se i u Zagrebu, Beču…, piše Anadolu Agency.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.