Savez za promjene za prijevremene izbore u RS-u i zaustavljanje “lopovluka”

prijedor – protesti

Savez za promjene protiv je namjere vlasti u Republici Srpskoj da proda Rudnik željezne rude “Ljubija“ u Prijedoru za upola malu cijenu od njegove vrijednosti te traže prijevremene izbore u RS-u i zaustavljanje “lopovluka“ vladajućih.

Na protestima koje su večeras organizirali na glavnom prijedorskom trgu oštro su kritikovali aktuelnu vlast u RS-u, navodeći da vladajuća koalicija mora otići s funkcija.

Predsjednik Gradskog odbora SDS-a Dušan Berić je kazao da vlast u RS-u raspodaje prirodne resurse i spriječava demokratiju, šireći strah od protesta građana.

Zbog prodaje “Ljubije“, upozorio je, bit će ugrožen “Mittal“ Prijedor, koji će tužiti RS, a bit će ugroženo i poslovanje Željeznica RS…

-U bankama u RS-u vlada haos i s takvom vlašću ne može se živjeti. Marko Pavić nije pravio trgove! Zato vas pozivam da budete uz patriotske snage, a to je ‘Savez za promjene’ – rekao je Berić.

Lider PDP-a Branislav Borenović je optužio vladajuće stranke za “lopovluk“ i naglasio da će opozicija biti na protestima u svakom gradu RS-a, jer vlast loše vodi RS i da opozicionari žele da zaustave prodaju prirodnog bogastva.

-RS je lošoj situaciji. Kada god vlast priča o privatizaciji, nekoliko hiljada građana ostane bez posla. Za vrijeme njihove vladavine 55.000 ljudi je izgubilo posao – ustvrdio je Borenović i dodao da je vlast prezadužila RS koja ima dug veći od šest milijardi KM.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je ocijenio da jedino u RS “mafija ima državu“.

Za firmu kojoj Vlada RS-a nemjerava da proda “Ljubiju“ izrekao je niz kritika, te dodao da je ovo treći pokušaj prodaje “Ljubije”, koja vrijedi više od 100 miliona KM, a želi se prodati za oko 50 miliona.

-Mi smo ovdje da pokažemo da ko god je vladao strahom, s vlasti je otišao u strahu. Pozivam vas da pružimo otpor lopovluku – rekao je Čavić.

Okupljeni na večerašnjim protestima nosili su transparente na kojima su bile brojne poruke protiv Vlade RS-a, među kojima i ona “Maske su pale-sad će i Vlada“…

Skup je protekao bez incidenata.

Vlada RS-a je već privatila odluku o prodaji 64,9 posto akcija Rudnika željezne rude “Ljubija“ iz Prijedora firmi “Israeli Investment Group – Overseas Inc” Commonwealth of Dominica, a konačnu riječ treba dati Narodna skupština RS-a.

U dostavljenoj ponudi, “Israeli Investment Group – Overseas Inc” za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM.