Savjeti vjernicima iz Islamske zajednice BiH: Šta učiniti sa kurbanskim mesom

kavazovic – bajramska hutba 3

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, a iz Islamske zajednice BiH navode da su naredni dani zapravo veliki mubarek dani, odnosno dani velikog Božijeg dobra.

Kurbansko meso, vjernici koji su to u mogućnosti, danas će dijeliti siromasima, komšijama i prijateljima, dok će mnogi obaviti i svetu dužnost – hadž u Mekki i Medini.

Na web-stranici Islamske zajednice u BiH nalazi se niz savjeta i preporuka vjernicima za Kurban-bajram, kako bi se otklonile njihove eventualne nedoumice.

Tako primjerice kada je riječ o dijeljenju mesa kurbana, ne postoje zapreke da neko ko je dobio kurbansko meso to podijeli siromasima ukoliko to želi.

U slučaju da osoba ima određeni neodložan dug a želi da kupi kurban, preče je vratiti dug, jer je to stroga obaveza, dok je kurban u takvom slučaju neobavezan zbog neodložnog duga koji je veći od imovine koju dužnik trenutno posjeduje. Ukoliko je dug odložan, na rate, a mimo vraćenih rata vjernik posjeduje dovoljno imovine za kupovinu kurbana, onda je dužan izvršiti kurbanski obred.

Savjetuje se da svi punoljetni uposleni muslimani žrtvuju kurban, čak i kada žive u istom domaćinstvu, ako imaju dovoljno sredstava za to.

Cijena kurbana treba biti poznata prije klanja, a ne da se utvrđuje nakon klanja, jer to može dovesti do nesuglasica.

Kurbansko meso niti kožice nije dopušteno prodavati. Kupovanje mesa u mesnici “na ime kurbana” nije ispravno i ne može zamijeniti obred žrtvovanja kurbana.

Jedna trećina kurbana se podijeli siromasima, druga trećina rodbini i komšijama, a treća trećina se zadržava za sebe.

Kada je riječ o otpacima, odnosno neupotrebljivim dijelovima kurbana, najbolje je da se zakopaju u zemlju. Općenito, tu vrstu otpadaka treba zbrinuti u skladu sa zdravstvenim i sanitarnim pravilima, te pravilima o zaštiti okoliša.