Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjetnica šefa bh. diplomatije kažnjena obustavom 10 odsto plaće

ankica_gudeljevic1

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH danas je u Sarajevu odlučila da kazni Ankicu Gudeljević, savjetnika ministra inostranih poslova BiH, za koju je provjerama utvrđeno da je prekršila Zakon o sukobu interesa.

Odluku o pokretanju postupka protiv Gudeljevićeve Komisija je donijela 7. decembra, nakon čega su izvršene provjere kojima je utvrđeno da je od 20. aprila 2015. do 13. decembra prošle godine bila u sukobu interesa s obzirom da je njen suprug u tom periodu bio direktor Javnog preduzeća “Luka Brčko”.

Gudeljevićevoj je izrečena kazna obustave deset odsto neto plaće za tri mjeseca, a za minimalnu sankciju Komisija se odlučila jer je u toku postupka njen suprug podnio ostavku, čime je otklonjen sukob interesa.

Komisija je na prošloj sjednici donijela odluke o sankcionisanju predsjedavajućeg Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH Žike Krunića i člana Nezavisnog odbora Miroslava Škorića za koje je utvrđeno da su istovremeno obavljali funkcije nespojive sa ovim.

Krunić je podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Nezavisnog odbora, koju je krajem decembra usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a Srna saznaje da je u međuvremenu i Škorić podnio ostavku na mjesto člana Odbora.

Za Škorića je utvrđeno da je istovremeno obavljao funkciju člana Nezavisnog odbora i člana Nadzornog odbora Akcionarskog društva “Vodovod i kanalizacija” u Bijeljini, čime je prekršio odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Komisija je donijela zaključak da se zvaničnicima koji nisu dostavili finansijski izvještaj uputi dopis sa rokom do kada to treba da urade.

Kako je rečeno, od 400 zvaničnika u bazi Komisije, njih 330 dostavili su izvještaj. Među 70 onih koji to nisu uradili nalaze se 52 izabrana zvaničnika, 14 savjetnika i četiri nosioca izvršne funkcije.