Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB BiH: Dodik izmišlja okupaciju Podrinja

BiH

Dodik

Savez za bolju budućnost BiH (SBB) smatra da su izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi Bošnjaka povratnika i navodnoj okupaciji Podrinja, neodmjerene, uvredljive i istinski štetne.

Ističu da ne postoji okupacija Podrinja te da se radi o elementarnom ljudskom pravu povratka na svoje i poštivanja Anexa 7. Dejtonskog ugovora.

Iz SBB-a poručuju da Dodik mora jednako brinuti o svim građanima tog entiteta i pomagati im, a ne da ih politički opstruira i obeshrabruje.

– Dodika treba podsjetiti da je ove godine samo 9.500 djece u RS upisano u prvi razred osnovne škole, a da je, također, oko 100 škola ove godine zatvoreno zbog nedostatka učenika. Prema tome, inače slab povratak je skoro statistička greška, a ključne teme kao ekonomski razvoj se upravo žele sakriti neprihvatljivim pričama – poručili su.

Stoga SBB poziva da se, umjesto teške nacionalističke retorike, svi važni akteri političke scene u BiH okrenu ekonomskom razvoju, zapošljavanju, izgradnji, borbi protiv siromaštva i euroatlanskim integracijama, saopćeno je iz Pres-Centra SBB-a.