Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB: Još jednom sudski verificirano da su Bošnjaci bili najveća žrtva rata

radoncic

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH pozdravlja današnju pravosnažnu presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je gotovo u potpunosti potvrđena prvostepena presuda protiv čelnika tzv. Herceg-Bosne i oficira HVO-a – saopćeno je iz ove stranke.

-Ukupno 111 godina zatvora za Jadranka Prlića i ostale predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne, ali i konačnu potvrdu karaktera rata u Bosni i Hercegovini. Ovom presudom je potvrđeno da je naša zemlja bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavnih tvorevina predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka – navodi se u saopćenju za javnost.

SBB poziva sve građane Bosne i Hercegovine da prihvate i priznaju presude Haškog tribunala, koji je ne samo sud Ujedinjenih nacija, već i “pravosudno tijelo koje predstavlja najbolje standarde zapadne civilizacije”.

-Trezveno suočavanje sa presuđenim činjenicama takvog tribunala je preduslov pridruživanja Bosne i Hercegovine zapadnoj porodici država, uključujući punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. Nakon prvostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i današnje drugostepene Prliću i ostalima, još jednom je sudski verificirano da su Bošnjaci bili najveća žrtva proteklog rata – ističe se u saopćenju SBB-a.