Inzko: Nema loših naroda, istina i pravda su jedini put ka pomirenju za sve

inzko-press-3

Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je tačka na jedno tragično poglavlje. S obzirom da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti – rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko komentirajući pravosnažnu presudu u predmetu “Prlić i ostali”.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik je iskoristio priliku da još jednom pozove sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

-Istina i pravda su jedini put naprijed, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti. Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta. Da bi se postiglo isto, ova presuda, kao i druge koje je donio MKSJ, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizirati – rekao je visoki predstavnik dodajući da ju treba shvatiti i kao prekretnicu ka boljoj budućnosti.

Inzko u svojoj reakciji zaključuje kako su pravda i istina možda spore, ali sada kada su dostignute treba odati počast žrtvama i pustiti ih da počivaju u miru.