Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Zauvijek ćemo pamtiti zločince, ali želimo saradnju

bakir izetbegovic 222

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je nakon današnje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju “Prlić i ostali” istakao da je Tribunal žrtvama bar djelimično donio satisfakciju, dodajući da presude treba iskreno prihvatiti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sud je uradio ogroman posao bazirajući presude na velikim pretresima. Temeljitim radom je afirmisao ugled prava i vratio osjećaj djelimične satisfakcije žrtvama i porodicama žrtava. To je institucija i presude treba prihvatiti iskreno i provesti ih. Posljednju presudu je izrekao Jadranku Prliću i ostalima koji su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i jednoj politici na čelu s Tuđmanom”, rekao je Izetbegović.

Istakao je kako žrtve, zlo i zločinci koji su činili to zlo nikada neće biti zaboravljeni.

“Na ovaj način stavljen je međunarodni pečat na tamni dio istine o razlozima stvaranja i načinu djelovanja Herceg Bosne, o dijelu ciljeva tadašnjeg rukovodstva Hrvatske u proteklom ratu. Vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob. HVO i Herceg Bosna su bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata i u tu svrhu su izvršeni napadi na Bošnjake te organizovani koncentracioni logori. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince. Na ovaj način je stavljen pečat na tamni dio historije”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je hrvatska politika kreirana u Zagrebu, napominjući da je imala dvije različite dimenzije.

“Hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i u BiH, lavirala, predomišljala se, lutala, borila se sama sa sobom i imala dva lica. Jedno je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat koji je i Bošnjake i Hrvate napravio gubitnicima, a drugo je svijetlo lice hrvatske politike koje se borilo i izborilo i pomoglo Bošnjacima rame uz rame do kraja rata”, kazao je Izetbegović te dodao da je potrebno graditi saradnju sa, kako je naglasio, svijetlom stranom hrvatske politike.

“Zauvijek ćemo pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao na čvrstom temelju, izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose. Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. To je prošlost. Mi smo ipak spremni da pojačamo tu svijetlu stranu tih odnosa i da pokušamo napraviti odnose na obostranu korist BiH i Hrvatske”, rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine protiv muslimansko-bošnjačkog stanovništva u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.