Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada SAD-a: Prihvatite presudu i okrenite se zajedničkom životu

ambasada sad

Današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičng suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdilo je kazne iz prvostepene presude iz 2013. godine Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću kojom su proglašeni krivim za zločine protiv muslimansko-bošnjačkog stanovništva u tzv. Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni (HRHB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Upoznati s današnjom presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), Sjedinjene Američke Države podržavaju važan rad ovog Suda i poštuju njegovu presudu.

“Današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, naveli su iz američke ambasade.

Apeluju na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.