BiH

skupština tk

SBB nije podržao prijedlog koalicije, instrukcija stigla iz Sarajeva

11/01/2019

Sat uoči početka sjednice dobili smo obavještenje od Kluba SBB-a da oni, prema instrukcijama iz Sarajeva, ne mogu podržati kandidata DF-a za potpredsjednika

Uoči današnjeg nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, Savez za bolju budućnost (SBB) prekršio je raniji dogovor o izboru predsjednika i potpredsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona zbog, čime je dovedena u pitanje tzv. “koalicija 19”, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, ovim potezom SBB-a, kolacija koja se sastoji od BH bloka koji okuplja Socijaldemokratsku partiju (SDP), Demokratsku frontu (DF), Našu stranku te saveza sa Strankom za BiH i SBB-om nije imala potrebnu većinu da izaberu Mahira Mešalića (DF) kao kandidata za rukovodstvo Skupštine iz reda bošnjačkog naroda.

“Imali smo dogovor i zakazali smo nastavak današnje sjednice jer smo čvrsto vjerovali da imamo 19 poslanika i mogli smo izabrati predsjednika i potpredsjednika Skupštine TK i otvoriti proces formiranja Vlade Tuzlanskog kantona. Sat uoči početka sjednice dobili smo obavještenje od Kluba SBB-a da oni, prema instrukcijama iz Sarajeva, ne mogu podržati kandidata DF-a za potpredsjednika, odnosno predsjednika Skupštine iz reda bošnjačkog naroda i to praktično znači da više nemamo 19 poslanika, mada kolege iz SBB-a kažu da “to ne znači to”, nego im je potrebna stanka za usaglašavanje u Sarajevu”, naveo je Dževad Hadžić, šef Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Nedžad Hamzić, šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Tuzlanskog kantona rekao je da govori “u ime 19, većine i da je dogovor da u ovom momentu nemaju usaglašen stav o tome ko će biti predsjednik iz reda većine”.

“Zajednički stav je da se nismo mogli dogovoriti, u tom momentu je stalo i to je to. Nije bilo imena, nego stranački”, naveo je Hamzić.

Na pitanje da li se samo SBB protivio dogovoru, Hamzić je odgovorio:

“Direktno jeste, ali indirektno su prihvaćene te stvari i u suštini, ostali su podržali tu priču da mi sada nemamo stav, zvaničan i jednoglasan, da podržimo bilo kojeg kandidata”.

Hamzić je negirao da je ovo kraj “građanskog bloka”.

Mahir Mešalić je naveo da su predstavnici SBB-a jasno kazali da ne podržavaju kandidata iz reda Bošnjaka iz DF-a.

“Možda je bolje da je ovako, da se iskristališe jasna većina u Skupštini Tuzlanskog kantona i da znamo koji je dalji pravac djelovanja. Stranka sa najvećim brojem osvojenih mandata, SDP, vodi procese uspostave koalicije u ovom kantonu. Za nas konkretno ovo znači da je SBB iznevjerio dogovor između nas 19 i smatramo da, što se tiče DF-a, SBB više nije dio priče o građanskom bloku”, izjavio je Mešalić, dodajući da se SBB na kolegiju Skupštine svrstao sa SDA i PDA kada je bilo glasanje o terminu održavanja sjednice.

Bego Gutić, šef Kluba SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona ističe da su iz stranke koju predstavlja i ranije upozoravali da koalicija 19 nije stabilna koalicija u Tuzlanskom kantonu.

“Ovo nije znak da se građanski blok raspao. Vidjet ćemo u narednom periodu da li će se konsolidovati i da li ćemo imati zajednički nastup u Skupštini Tuzlanskog kantona. Evidentno je da je ovo na ne tako teškom pitanju nisu imali koncenzus”, naveo je Gutić, dodajući da su pozvali SDP da krenu u pregovarački proces u vezi sa formiranjem vlasti u Tuzlanskog kantona, što su iz SDP-a odbijali, mada Gutić navodi da su još uvijek sve opcije otvorene.

Senad Alić (PDA) izjavio je da ne može suditi o tome da li skupštinska većina i dalje postoji.

Inače, nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona započelo je sa kašnjenjem od sat vremena, a tokom sjednice glasalo se o delegatima za Dom naroda FBiH.

Izabrani delegati u Domu naroda FBiH

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) izabrala je delegate u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za bošnjačke delegate izabrani su Senad Alić (PDA), Fahrudin Skopljak (SDA) i Dževad Hadžić (SDP). U Klub Srba iz TK-a izabrani su Slađan Ilić (SDP) i Žarko Vujović (SDP), u Klub Hrvata Boris Krešić (DF), dok će predstavnici “ostalih” iz TK u Domu naroda Parlamenta FBiH biti Mirela Trepanić (NS) i Sandra Imširović (DF).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.