Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB traži da Vlada FBiH poništi odluku o Sarajevo-osiguranju

sbb radoncic1
Foto. D. Begović

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH reagirao je na saopćenje Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH vezano za privatizaciju “Sarajevo-osiguranja”.

-Prvo, može Agencija za privatizaciju FBiH predlagati šta god hoće, ali to na kraju mora prihvatiti Vlada FBiH kao svoje rješenje i odluku. Drugo, postavlja se pitanje ko je suportirao Agenciju ili Vladu FBiH pogrešnim finansijskim stavkama o poslovanju. Treće, kako je moguće da je mnogo manja osiguravajuća VGT iz Visokog prije dvije-tri sedmice samo dio svog kapitala prodala za 18 miliona KM, a radi se o znatno manjem privrednom subjektu od “Sarajevo-osiguranja” – navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost SBB-a.

Iz ove stranke pitaju i šta premijer Novalić kaže o medijskim navodima i informacijama Sindikata “Sarajevo-osiguranja” da je navedena osiguravajuća kuća na račune sklonila 14 miliona KM, a sada se “odabranim tajkunima Vladin udjel treba prodati za samo osam miliona maraka”.

SBB u saopćenju poručuje da će svim institucionalnim i pravnim sredstvima “štititi imovinu koju su stvarale prethodne generacije od privatizacijskih lobija i njihovih funkcionera koji žele da se kriju iza institucija Federacije BiH”.

-Od Vlade FBiH SBB traži da poništi svoju odluku, a prije toga putem Agencije za privatizaciju FBiH i Sindikata “Sarajevo-osiguranja” dostavi tačne podatke o finansijskom i tržišnom stanju da bi se spriječila prevara članova Vlade i javnosti – navodi se u saopćenju SBB-a i dodaje kako će, ukoliko se to ne dogodi, ova stranka tražiti smjenu premijera Novalića zbog “upornog pokušaja da realizira otimačinu Sarajevo-osiguranja”.