Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB zahtijeva ponovno brojanje ili poništavanje izbornih rezultata

BiH

izbori2

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH zahtijeva da Centralna izborna komisija BiH naloži ponovno brojanje svih glasačkih listića u glavnom centru za brojanje, uz prisustvo domaćih i stranih posmatrača, shodno članu 5.30 Izbornog zakona BiH.

Iz te stranke ukazuju na “ogroman broj nesumnjivih dokaza izborne krađe putem nelegalnih biračkih odbora, zamjene i popunjavanja glasačkih listića izvan biračkih mjesta, poništavanja važećih listića i pravljenja pola miliona nevažećih, glasanja desetina hiljada mrtvih, te lažno glasanje iz insostranstva”, saopćeno je iz SBB-a BiH.

Također, SBB zahtijeva od CIK-a da hitno javnosti predoči imena i sankcionira odgovorne za zamjenu ogromnog broja članova biračkih odbora članovima SDA, dan prije održavanja izbora.

– Utvrđivanje istine o izbornim malverzacijama, zaštita biračkog prava i zakonska obaveza CIK-a da osigura fer i poštene izbore može se postići ili reakcijom na režirani izborni haos ili krivičnim gonjenjem pojedinaca u izbornoj administraciji, uključujući krivične prijave protiv članova CIK-a, što će biti slijedeći korak SBB-a – navedeno je u saopćenju SBB-a.

Ova stranka pozvala je CIK, ali i međunarodne posmatračke misije i organizacije, da urade sve što je potrebno kako BiH ne bi ušla u najdublju postdejtonsku političku krizu nepriznavanjem izbornih rezultata od većine političkih subjekata.

sbb