Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SBB zbog boraca iz stranke isključuje poslanicu Amru Jupić

sbb press 2

Savez za bolju budućnost (SBB) saopćio je da je protiv Amre Jupić pokrenut disciplinski postupak i ona će, zbog nepoštivanja poznate stranačke politike, ali i koalicionog dogovora, biti isključena iz članstva SBB-a, te će biti zatraženo da toj strancivrati poslanički mandat u Skupštini ZDK-a.

Iz SBB-a navode da je povod za takvu odluku bilo reagiranje osam boračkih udruženja i braniteljskih udruga s područja Zeničko-dobojskog kantona, u kojem je osuđeno usvajanje amandmana na ovogodišnji budžet tog kantona, kojim se smanjuju sredstva transfera “medicinska rehabilitacija” Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja u iznosu 100.000 KM, a po prijedlogu SBB-ove kantonalne zastupnice Amre Jupić.

Naročito što u svom zajedničkom saopćenju ističu da su amandman zastupnice Jupić i odluka Skupštine ZDK u suprotnosti s usvojenim Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u ZDK-u, te da je to “poražavajuće, nemoralno i ishitreno”.

– SBB i predsjednik Fahrudin Radončić su uvijek bili na strani boraca. Uostalom, u članstvu SBB-a nalazi se više hiljada pripadnika Oružanih snaga RBiH i članovi njihovih porodica, članovi porodica šehida i poginulih boraca, nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, kao i komandanti i generali Armije RBiH. Stoga je prijedlog poslanice Jupić, koji je, nažalost, uz podršku opozicije, prošao u Skupštini ZDK-a, moralno i politički neprihvatljiv za politiku SBB-a – saopćeno je iz te stranke.