SBiH: Jedino jedinstven Mostar ima budućnost

stranka-za-bih

Stolac ne smije biti novi grad slučaj, a Mostar žurno mora izgubiti tu etiketu pošto su ostvarene sve pretpostavke za implementaciju presude Ustavnog suda za ovaj grad, poručio je na današnjoj konferenciji za medije Stranke za Bosnu i Hercegovinu njen lider Amer Jerlagić.

On je pozvao CIK BiH da donese jedinstvenu odluku za Stolac koja bi bila produkt koncenzusa, a ne preglasavanja, dodajući da je svaki novi dan bez odluke za ovu općinu čisti gubitak vremena.

“Scenario iz Mostara u kojemu se gradom upravlja bez Gradskog vijeća, ne treba ni Federaciji, ni državi Bosni i Hercegovini. Jedino jedinstven Grad Mostar ima budućnost”, rekao je Jerlagić i dodao da se njegova stranka zalaže za Mostar bez podjela na općine.

Odbornik za HNK-a Adis Bubalo u svom izlaganju pozvao je sve slobodnomisleće i hrabre ljude kojima je ideal cjelovita i jedisntvena BiH da se uključe u rad stranke, te da se zajedno suprostave svim anomalijama s kojima se u režiji vlastodržaca danas susreće bh. društvo, pa i građani HNK.

Novi povjerenik za Mostar profesor Husein Ljeljak kazao je da će Stranka za BiH na narednim izborima biti znatno jača, da će izaći sa kvalitetnom listom i pokušati popraviti rezultat u odnosu na prethodne izbore. Lokalni organi stranke u Hercegovini u posljednje vrijeme doživjeli su niz promjena.

Na pitanje da li je bila greška ukidanje opština u Mostaru iz 2004, što je tada podržala Stranka za BiH, Jerlagić je odgovorio da je jedina velika greška to što Statut, kojeg je nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown nije do kraja proveden, uz tvrdnju da je to bio građanski statut koji je sprječavao podjele unutar grada, poput onih u javnim preduzećima.

Stranka za BiH osudila je i nedavo obilježavanje godišnjice osnivanja HZ HB, uz poruku da takve manifestacije BiH vraćaju u devedesete godine, te da pravo na osudu tog događaja daje prvostepena presuda pred Haškim sudom čelnicima takozvane HR HB.