supervizor

Scanlan: Status Brčkog ne smije biti zloupotrijebljen za bilo kakvu dalju eskalaciju u BiH

Michael Scanlan

Navodi se i to kako je Distrikt primjer uspješnog poslijeratnog suživota, a da se ova činjenica svakodnevno ogleda u interakcijama stanovnika Brčkog, ali i da se ona mora nedvosmisleno odražavati i u postupcima i izjavama javnih dužnosnika Distrikta, i da je moraju poštovati svi dužnosnici u BiH

U ovoj godini svjedočili smo određenom napretku u reformama, ali 2022. godina mora biti godina u kojoj će se ostvariti snovi o boljoj i prosperitetnoj budućnosti Brčkog, izjavio je u utorak prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, borbi protiv korupcije i reformi državne službe, to mora biti vidljivo već na proljeće. No, to također zahtjeva neupitnu toleranciju i međusobno poštovanje unutar zajednice kao i od strane drugih u Bosni i Hercegovini prema Brčkom, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Navodi se i to kako je Distrikt primjer uspješnog poslijeratnog suživota, a da se ova činjenica svakodnevno ogleda u interakcijama stanovnika Brčkog, ali i da se ona mora nedvosmisleno odražavati i u postupcima i izjavama javnih dužnosnika Distrikta, i da je moraju poštovati svi dužnosnici u BiH.

“Štoviše, svi moraju posvetiti posebnu pažnju da status Brčkog ne bude zloupotrijebljen za bilo kakvu dalju političku eskalaciju u BiH. Prema Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko, entiteti su dužni podržati jedinstveni status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije koristiti kao instrument ni u političkim potezima ni u retorici”, kazao je Scanlan.

Što se tiče izabranih lidera u Brčkom, kazao je kako njihov rad mora biti usredotočen na Distrikt, na ostvarenje napretka i poboljšanje kvalitete života u zajednici.

“Odabravši da uđu u politiku, bilo da su u vladajućoj koaliciji ili u oporbi, uvijek su pod povećalom javnosti, stoga se od njih i njihovih stranaka očekuje da budu primjer i pokažu poštovanje, suzdržanost i političku hrabrost u skladu s duhom Distrikta kao multietničke zajednice. Građani Distrikta trebali bi se tijekom predstojećih praznika usredotočiti na to da jedni drugima pruže pomoć i podršku na kraju još jedne teške pandemijske godine, te se okrenuti prema novoj godini i novom početku za Brčko, kako bi ostvarili zajednički prosperitet koji je nadohvat ruke ako se donesu prave odluke”, istaknuo je supervizor.