BiH

UDAS

Bišćanka Arijel Kurtagić dobila priznanje “Ravnopravno – različiti”

21/12/2021

Priznanje “Ravnopravno-različiti” inače promovira lidere i liderke s invaliditetom i podiže svjesnost o osobama s invaliditetom

Bišćanka Arijel Kurtagić danas je u svom rodnom gradu dobila ovogodišnje priznanje “Ravnopravno – različiti”, koje Organizacija amputiraca UDAS dodijeljuje liderki s invaliditetom. Priznanje “Ravnopravno-različiti” inače promovira lidere i liderke s invaliditetom i podiže svjesnost o osobama s invaliditetom kao jednoj od najozbiljnije marginaliziranih skupina čiji se talenti i potencijali nedovoljno koriste, a doprinos u razvoju zajednice često ignorira.

Ovogodišnja dobitnica Arijel Kurtagić iz Bihaća je studentica prve godine međunarodnih odnosa i evropskih studija, članica Evropskog parlamenta mladih BiH, suosnivačica međunarodne Radne grupe za pristupačnost u istom tijelu, pokretač Međunarodnog udruženja studenata u Bihaću, bivša omladinska savjetnica britanskog amabasadora u BiH, koja je prepoznata kao liderka u zajednici po svom volonterskom radu i djelovanju kroz niz nevladinih udruženja.

– Za mene je velika čast biti dobitnica ovog priznanja. Zato želim iskoristiti priliku i poslati poruku da osobe s invaliditetom pripadaju apsolutno svakom aspektu društva. Svojim radom i angažmanom nastojim pokazati svima da zapravo osobama s invaliditetom ne nedostaje društvo, već oni sa svim svojim talentima, vještinama i sposobnostima nedostaju društvu – kazala je Arijel Kurtagić.

Priznanje je prvi put dodijeljeno 2020. godine u okviru projekta „Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana“, koji je finansirala Evropska unija. Organizacija amputiraca “UDAS” nastavlja sa dodjelom priznanja i nakon završetka pomenutog projekta, smatrajući ga dobrom praksom u promociji postignuća i doprinosa osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

– S obzirom na to da je Arijel na neki način pokrenula zajednicu da drugačije razmišlja o osobama s invaliditetom, ona je apsolutno zaslužila priznanje. Zahvalni smo joj što je dio ove kampanje i što je primjer kako i mi možemo biti ravnopravni članovi naših zajednica, odnosno da pokrećemo i radimo važne stvari – riječi su predsjednika Organizacije UDAS Željka Volaša.

Domaćini današnje svečanosti bili su predstavnici Grada Bihaća, koji su također s ponosom istakli doprinos i rad mlade sugrađanke Arijel Kurtagić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.