Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik EK

Schinas: Kandidatski status BiH je prvi opipljivi pravni korak u procesu proširenja

schinas fena

Najavio je da će po završetku druge faze krenuti u pregovore o određenim politikama, ali proces će se nastaviti, ocjenjujući da je to uspjeh i za BiH

Najvažnije od svega je nepovratan put svih zemalja regije prema članstvu u Evropskoj uniji. To je nešto što se vjerovatno ne događa brzinom kojom bi mnogi očekivali, ali moje lično uvjerenje je da je to neopoziv proces – izjavio je Feni potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

On je danas bio uvodničar na panelu o temi “Put zemalja zapadnog Balkana ka Evropi” koji je održan u okviru godišnje konferencije Asocijacija balkanskih novinskih agencija – Jugoistočne Evrope (ABNA-SE) u Solunu.

Napominje da će trebati vremena za taj proces, ali će se on dogoditi, dodajući da on u određenoj mjeri daje i pozitivne rezultate poput ponuđenog sporazuma između Prištine i Beograda.

– Dio ovog procesa je naravno da smo dodijelili kandidatski status Bosni i Hercegovini za članstvo u EU. Ovo nije samo apstraktni cilj, ovo je prvi opipljivi pravni korak u procesu proširenja i sada se moramo prebaciti na fazu dva, a to je rješavanje 14 ključnih prioriteta koje smo već identificirali kao najrelevantnije – dodao je Schinas.

Najavio je da će po završetku druge faze krenuti u pregovore o određenim politikama, ali proces će se nastaviti, ocjenjujući da je to uspjeh i za BiH.

O temi “Put zemalja zapadnog Balkana ka Evropi” govorili su danas u Solunu i profesor za balkanske, slavenske i istočne studije Univerziteta u Makedoniji Giorgos Christidis, grčki počasni ambasador Alexandros Mallias i direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović.

– Ovo je bila sjajna prilika da razgovaramo s predstavnicima vodećih državnih novinskih agencija iz regije jugoistočne Evrope o trenutnom političkom trenutku, uticaju rata u Ukrajini i izazovima u oblasti dezinformacija – kazao je Schinas.

Ovogodišnju konferenciju o temi “Uloga novinskih informacija u novoj balkanskoj stvarnosti” organizirala je Atensko-makedonska novinska agencija. Novinske agencije Balkana i Jugoistočne Europe (ABNA-SE Europe) trebale bi danas potpisati deklaraciju kojom se obavezuju na borbu protiv lažnih vijesti.